10 години без Michael Jackson и 10 цитата, с които е добре да го запомним

10 години без Michael Jackson и 10 цитата, с които е добре да го запомним
25 Юни 2019

Кралят на попа напусна този свят на 25 юни 2009 г. и днес се навършват 10 години от смъртта му. Почитателите на Майкъл Джeксън по цял свят обаче не го забравят, а интересът към живота и творчеството му е непрестанен. Майкъл е толкова ярък и неповторим, че никога не може да бъде забравен. Той има неизброими награди, прави революция във видеоклиповете по отношение на концепция и представяне на завършена творба. Всеки негов клип е своеобразен разказ, който носи дълбоко послание и притежава мисия. Майкъл създава лунната походка, роботът и има над 400 милиона продадени албума.

Той е най-успешният артист на 20 век. Номиниран е за награда Grammy 38 пъти като печели престижната статуетка 13 пъти (включително за „Цялостен принос“ през 2010-а година). 8 от отличията на американската Звукозаписна академия (Grammy) са за албума му „Thriller“. Този албум държи първите мeста в музикалните класации в продължение на близо година и е най-продаваният албум в историята на музиката за всички времена.

Джако е най-печелившата покойна знаменитост шест поредни години. Творбите му и операции с негова собственост през 2018-а година са донесли на наследниците му 400 милиона долара. Майкъл ще се запомни също с хуманизма, състраданието и неизчерпаемия вътрешен извор на идеи и талант. Той все още държи рекорда за известна личност, дарявала най-много средства за благотворителност. Общата стойност на неговите дарения е повече от 300 милиона долара, като това са само обявените такива. Обществена тайна е, че той е помагал изключително много тайно.

През пролетта на 2019-а, близо 10 години след смъртта му, чрез документалния филм "Да напуснеш Невърленд" Майкъл Джeксън бе обвинен в сексуални посегателства над деца, което сериозно накърни репутацията му в обществото и руши музикалното му наследство. Някои радиостанции по света спряха излъчването на песните му, а обвиненията оставиха негативен отпечатък върху творчеството му.

Болезнено чувствителен и раним през целия си живот, той не спира да отправя послания за мир и любов. Днес сме подбрали някои прекрасни фрази, които ни разкриват що за личност е Майкъл и с които е добре да бъде запомнен. Почерпете доза вдъхновение:

"Хората ме питат как правя музика. Казвам им, че просто стъпвам в нея. То е като да стъпиш в реката и да се понесеш по течението. Всеки момент в реката има своята песен."

"Лъжите пробягват спринтове, но истините пробягват маратони."

"Често хората просто не виждат това, което виждам аз. Имат прекалено много съмнения. Не можеш да дадеш всичко от себе си, когато се съмняваш в себе си. Ако не вярваш в себе си, кой би повярвал?"

"Да правиш нещата толкова добре, колкото последния път, не е достатъчно."

"В свят, изпълнен с омраза, все пак трябва да се осмеляваме да се надяваме. В свят, изпълнен с гняв, все пак трябва да се осмеляваме да утешаваме. В свят, изпълнен с отчаяние, все пак трябва да се осмеляваме да мечтаем. И в свят, изпълнен с подозрение, все пак трябва да вярваме."

"Ако влезеш в този свят със знанието, че си обичан и напуснеш този свят със знанието за същото, тогава всичко, което се случва в промеждутъка, може да бъде преодоляно."

Прочетете още