10 научни факта за любовта

10 научни факта за любовта
14 Февруари 2019

Любовта като явление отдавна е навлязла като обект на разглеждане и в научните среди. Търсят се източниците на това красиво и едновременно с това опасно чувство. Романтиците биха се възпротивили с твърдението, че чувствата могат да бъдат категоризирани и научно обяснявани и дори вероятно биха казали, че не бива. Но какво е това, което ни кара да се чувстваме по един или друг начин? Как чувствата се проявяват? Науката все още търси отговорите на някои от тези въпроси, но вече са направени любопитни проучвания. Ето ги:

1. Когато сме влюбени, в тялото ни се регистрират високи нива на допамин и норепинефрин. Отчаянието от несподелената любов е свързано с рязко спадане в нивата на допамин. Прозаични решения за увеличаването му са: слънчевата светлина, физическите упражнения и усмивките.

2. Любовта боли. Изследване, проведено със студенти, които наскоро са били отхвърлени от любимия си човек, потвърждават това. Когато гледат снимка на бившия си партньор, при тях се активират същите центрове, които регистрират физическа болка.

3. Чували сте израза „пърхащи пеперуди в корема“, нали? Това съвсем не е измислица. Гъделичкащото усещане в коремната област при хората, които изпитват силна любов, се предизвиква от хормона норадреналин. Освен това същият този хормон отговаря и за… стреса!

4. При влюбено състояние при мъжете зоната на мозъчната кора, отговаряща за зрението, става по-активна. Така че изразът „мъжете обичат с очите си“ има до голяма степен и научно потвърждение.

5.  По време на дълбока целувка, дишането на влюбените се учестява три пъти.

6. Германският учен Андреас Бартел доказва, че някои от зоните на мозъка при влюбените, които принципно трябва да са активни, всъщност се намират в „спящо състояние“. Тези зони отговарят за негативните емоции и рационалните решения. Така че явно е истина поговорката за оглупелите влюбени и вечните им усмивки.

7.  При жените в периода на влюбеност много активно работи областта на мозъка, свързана с паметта. Затова те по-добре помнят всички събития и дати от първите месеци на взаимоотношенията.

8.  Учени от Калифорнийския университет провели експеримент, свързан със сърцебиенето при влюбените. След него става ясно, че при двойките, които се гледали в продължение на три минути, се синхронизира напълно сърдечният ритъм.

9. За да се влюби на човек, са нужни… 4 минути! Ключов фактор за това се явяват сигналите на тялото, след това тембърът и темпът на гласа. Изречените думи имат най-слабо влияние. Психологът Артър Арън потвърждава, че за да се влюбите, са нужни само 36 въпроса и 4 минути взиране в очите. След проведените експерименти при повечето преди това непознати хора са започнали връзки, а две от двойките дори сключили брак.

10. Психолозите смятат, че спомените за любовта стимулират участъците от мозъка, които отговарят за творческото и абстрактното мислене.

Прочетете още