5 вечни цитата от "Ана Каренина" - един от най-великите романи в световната литература

5 вечни цитата от
13 Юли 2018

Романът на Лев Толстой "Ана Каренина" е част от златния фонд на световната литература. От създаването му до днес е изминал повече от век, през който е претърпял стотици преиздания и е бил превеждан на множество езици. Образите и проблемите в него са вечно актуални и продължават да вълнуват читателите от различни възрасти и общества. В престижната класация на The Observer - "Стоте най-велики романа на всички времена", "Ана Каренина" се нарежда на 27-мо място пред заглавия като "Одисей", "Портретът на Дориан Грей", "Великият Гетсби" и др. А пък в класация на в. Daily Telegraph с най-добрите романи в историята на човечеството е поставен на трето място. Класикът на американската литература Уилям Фокнър определял "Ана Каренина" за най-добрата литературна творба в историята.

""Ана Каренина" е най-великият социален роман в цялата световна литература" - Томас Ман

""Ана Каренина" е съвършенство като художествено произведение... и то такова, с което нищо подобно от европейските литератури понастоящем не може да се сравнява" - Достоевски

Произведението разказва любовната история на петербургска аристократка на фона на феодалното руско общество от края на ХІХ век - трагичната любов между Ана Каренина, омъжена жена, и офицера Вронски.

Нека си припомним 5 цитата от една от най-значимите книги в историята.

1. "Жените са главната спънка в дейността на човека. Трудно е да обичаш една жена и да се занимаваш с нещо."

2. "И тогава той осъзна, че тя не просто му е близка, а че сега той вече не знае къде завършва тя и къде започва той..."

3. "Ако ти можеш да преживееш и един ден без да разбереш как съм и какво правя, значи можеш и всички останали дни!"

4. "Всички щастливи семейства си приличат, всяко нещастно семейство е нещастно посвоему."

5. "И най-ужасното е, че вината за всичко е в мене - вината е в мене, а аз не съм виновен."

Прочетете още