16 януари - Световен ден на The Beatles

16 януари - Световен ден на The Beatles
16 Януари 2019

Днес се чества световният ден на The Beatles. Той се отбелязва на тази дата, защото именно на 16 януари, 1957 г. в Ливърпул е открит клуб Саvern, в който групата прави своя дебют. Денят се чества от 2001 година, когато е обявен от ЮНЕСКО. Ливърпулската четворка остава в историята на музиката като едно от най-запомнящите се явления. По традиция на този ден по света се организират многобройни събития, които отдават почит на легендарната банда.

През 60-те години на XX век The Beatles се превръщат в един от символите на контракултурата. През 1970 г. след излизането на последния им албум "Let It Be" групата се разпада и музикантите се впускат в солови проекти. През 1980 г. Джон Ленън е застрелян в Ню Йорк от Марк Дейвид Чапмън. През 2001 г. Джордж Харисън умира от рак на белите дробове. Пол Маккартни и Ринго Стар и днес продължават да творят - пишат музика и изнасят концерти.

"Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band", който е осми студиен албум за ливърпулската четворка е обявен за най-популярния британски албум в историята. В него са включени песни, като "With a Little Help From My Friends", "Lucy in the Sky With Diamonds" и "A Day in the Life".

The Beatles е призната за една от най-влиятелните групи в историята на музиката. По време на съществуването си издават общо 12 албума, 13 миниалбума и 22 сингъла, продажбите от които са в размер на 1.3 млрд. копия. През 2004 г. Rolling Stone Magazine поставя The Beatles на първо място в списъка си на 100-те най-добри изпълнители на всички времена. 

Прочетете още