70 години Томатина

70 години Томатина
Снимка: davidd
26 Август 2015

Всяка година в последната сряда на август хиляди испанци, но още повече чужденци, се стичат в испанското градче Буньол, област Валенсия, за да похабят тонове домати в импровизирана битка.

Тази година (точно днес) традицията, известна като Томатина, става на 70 години.

Първият бой е проведен през 1945 г. Всичко започнало с група младежи, участващи в парад на фигурите на централния площад. Един от тях се спънал и паднал. Толкова се ядосал, че започнал да рита и блъска всичко наред. Скоро в погрома се включил още народ, а „жертва“ на тълпата паднала сергия за зеленчуци – хората започнали да се замерят с домати, докато битката не била прекратена от полицията.

Явно на всички им се е видяло толкова забавно, че битката се повтаря вече седем десетилетия.

Снимка: Google

В началото хората сами си носели доматите. От 1980 г. фестивалът се организира от местното кметство, а броят на участниците непрекъснато расте. От 2013 г. той се ограничава с входна такса (10 евро) и билети заради притеснения за сигурността на доматените бойци.

Снимка: Graham McLellan

Тази година в продажба са пуснати 22 хил. билета и на участниците ще бъдат предоставени близо 145 хил. кг домати.

Томатина вдъхновява подобни доматени битки и на други места, като Туин Лейкс в Колорадо, САЩ, Сутамарчан в Колумбия, в Сан Хосе де Трохас в Коста Рика, дори Гуандун в Китай.

Снимка: Juan Carlos Pachón

Прочетете повече на vesti.bg

Прочетете още