Биографичен филм за краля на регето Bob Marley

Биографичен филм за краля на регето Bob Marley
Снимка: Marcelo Silk Screen
12 Юни 2018

Историята на Боб Марли, музикантът от Ямайка, който успя да донесе световна популярност на регето за краткия си живот, скоро ще бъде холивудска продукция. Paramount Pictures и синът на Боб Марли – Зиги са обединили усилията си, за да подготвят биографичен филм, посветен на живота и наследството на легендарния музикант. Един от музикалните символи на ХХ век, Боб Марли не е само икона на реге-музиката – той се превърна в култ за милиони негови почитатели от няколко поколения, особено след като земния му път приключи на 36 години. Музиката му намери специално място в сърцата на хората и се превърна във вдъхновение на много творци през годините.

Боб Марли е бил във фокуса на биографични филми, включително и добре приетият „Marley” от 2012 година на носителя на Оскар Кевин Макдоналд, но проектът на Paramount и Зиги Марли със сигурност има амбицията да представлява възможно най-пълен биографичен портрет, като в случая специална роля играе и връзката на сина му с музиката на Боб Марли.

Боб Марли, е роден на 6 февруари 1945 г. в Найн Майлс, Ямайка. Като малък Боб често е тормозен от връстниците си заради смесения си произход. Той напуска училище на 14 години, за да се занимава с музика. През 1963 г. започва работа с групата "The Wailers". Когато през 1969 г. се запознава с Рита и се жени за нея, тя го въвежда в растафарианството, което има огромно влияние върху неговата музика и върху реге музиката като цяло. Имат пет деца.

От компилацията "Legend", която излезе през 1984 г. и включва някои от най-големите му хитове и групата му Wailers, са продадени над 15 милиона копия.

Марли умира на 36-годишна възраст през 1981 г. от рак. Погребан е в крипта в Найн Майлс, близо до родното му място, с китарата си, футболна топка, пъпка канабис и Библия.

Посмъртно получава "Грами" за цялостен принос към музиката през 2001 г. Счита се, че Боб Марли е първата суперзвезда от Третия Свят.

Четиридесет и девет годишният Зиги Марли също има зад гърба си успешна музикална кариера. Той е носител на 8 награди "Грами", 5 от които за реге албум на годината.

Прочетете още