Будапеща - какво да видите

Будапеща - какво да видите
Снимка: Moyan Brenn
25 Март 2015

Когато през лятото на 2014 г. тръгнахме към Виена с еднодневен престой в Будапеща, всички бяхме надъхани за австрийската столица, защото ни беше по-позната като дестинация. Но последвалите 24 часа в Будапеща ни бяха достатъчни, за да разберем, че този град ни допада доста повече със своята красота и непринуденост, архитектурно величие и достъпност. Със сигурност не успяхме да видим всичко в Будапеща за толкова малко време, но и това е град, към който човек трябва да се върне поне още един път.

Унгарската столица е нещо, с което местните хора заслужено се гордеят не само защото е красива, а и защото те се стараят тя да остане такава, и постоянноремонтират и реновират сгради и забележителности из града. Една от емблемите на Будапеща са Кралският дворец и Замъка на хълма, които за част от световното наследство на ЮНЕСКО. Двете знакови места сеизвисяват над града и се виждат отвсякъде, а нощно време наистина изглеждат като нарисувани от майстор-художник. В двореца са и Унгарската национална галерия и Историческият музей на Будапеща, а наблизо са дворецът Шандор и Националният танцов театър.

Снимка: Moyan Brenn

Другата ключова сграда е тази на унгарския парламент, която е издигната през 1904 г. и е една от най-известните в страната. Народното събрание все още се помещава в сградата в нео-готически стил, а в нея може да видите красиви статуи и картини, при това напълно безплатно, защото сте граждани на Европейския съюз. Третото много популярно място за туристи е Площадът на героите - комплекс от статуи на унгарски лидери и герои. Площадът е заобиколен от двете страни от музеи, зад него е Градският парк, където е и замъкът Вайдахуняд. В парка се намира и известната термална баня Сечени.

Страхотната архитектура на Сечени ви създава усещане, все едно плувате в красив дворец, въпреки че този дворецът много лесно се пренаселва с други желаещи да споделят чувството. Хубавото е, че заради топлата вода, външните басейни остават отворени и през зимата, а по-хубавото е, че в събота там се правят партита. Друга от известните бани е Кирали, която е построена през 16 век, когато Унгария е била в пределите на Османската империя, и в нея тематичната атмосфера се е запазила.

Едно от най-добрите неща, които можете да направите в Будапеща, е да се разходите по брега на Дунав или направо по реката с лодка. Най-добрият момент за това е привечер, когато покривите на целият град потъват в розово, което след около половин час се променя на мастиленосиньо. Отлична гледка има и от мостовете Маргарет и Елизабет, както и от Мостът на Свободата и Верижният мост.

Самите унгарци на пръв поглед са малко особени хора, отделени чрез странния си език от абсолютно всички други нации в Европа и това прави комуникацията с тях малко странна. Все пак, повечето млади хора говорят достатъчно английски, колкото да ви упътят, за където сте тръгнали. Имайте предвид, че особеностите на унгарския прави произношението им на английски трудно за разбиране на моменти.

Въпреки това, едва ли ще имате проблеми да разберете къде е епицентърът на нощния живот - в Еврейския квартал (Дистрикт 7). Разнообразието от ресторанти, кафенета, кръчми и барове енапълно задоволително за балканската душа, а през лятото става още по-добре, защото баровете отварят градините си, а заведенията правят партита на покривите на сградите.

За краткия си престой в Будапеща разбрахме едно-единствено нещо – това е град със самочувствие и то е напълно подплатено.

Прочетете повече на peika.bg

Прочетете още