България отбелязва 144 години от обесването на Васил Левски

България отбелязва 144 години от обесването на Васил Левски
18 Февруари 2017

В цялата страна се почита 144-та годишнина от гибелта на Апостола на свободата Васил Левски. В негова памет са организирани възпоменателни церемонии в цяла България. Обесването на Васил Левски се отбелязва всяка година на 19 февруари, но историци от общинския комитет „Васил Левски“ във Велико Търново отправиха апел към Министерският съвет и Народното събрание да сменят датата 19 февруари, на която официално отдаваме почит към Апостола и това да става на 18 февруари.

Обесването на Апостола от османците се случва на 6 февруари 1873 г., време, в което е бил в сила и се е датирало по Юлианския календар. През 1916 г. в България е въведен Григорианският календар. Така датата 6 февруари по стар стил се трансформира в 18 февруари 1873 г. по Григорианския календар.



Инициативите в Ловеч, посветени на Апостола, започват с отбелязването на 144 години от гибелта му. Музеите в Ловеч и Къкрина, както и паметникът на Апостола, са сред най-посещаваните обекти. Те са и център на събитията, посветени на годишнините от гибелта и рождението на героя на българската свобода.

Днес за величавото ни минало разказват експозициите на музеите "Къкринско ханче" и "Васил Левски" в Ловеч. Къкринското ханче остава в историята като мястото, където Васил Левски е заловен сутринта на 27 декември 1872 г.

В Музея "Васил Левски" в Ловеч се съхранява най-богатата в страната колекция от лични вещи на Левски. Сред най-ценните предмети са неговата сабя, кама, малка печатница, фалшиви турски печати, квитанции, както и оригинален негов портрет от 1870 г. Музеят е открит е на 19 февруари 1954 г.

Прочетете още