Българката, пяла на една сцена с Бочели и Хосе Карерас

Българката, пяла на една сцена с Бочели и Хосе Карерас
Снимка: vesti.bg
18 Април 2016

За нея музиката е повече от съдба – тя е единственото нещо на този свят, което я кара, когато е тъжна да се усмихва, да иска да живее и да обича живота и да усеща, че чрез музиката човек общува с вечността.

Цветелина Малджанска е дъщеря на физик, а майка ѝ е хоров диригент и вокален педагог. Независимо, че от малка обича музиката, първата ѝ детска мечта е да стане лекар. И дори успява да я сбъдне.

Всъщност Цветелина е дипломиран лекар и 3 години е специализирала неврология в ИСУЛ. Тя никога не е кандидатствала в консерваторията, но веднага след като се дипломира в Медицинска академия, насочва вниманието си към музиката и операта.

През 1994 г. Цветелина Малджанска печели стипендия на фондация “Отворено общество” и специализира в академията “Борис Христов” в Рим. Печели и 2 първи награди от оперните конкурси “Христо Бръмбаров” и “Франческо Пауло Нелиа”. Следват турнета в Сицилия, Лос Анжелис, Сан Пауло, Марсилия, Израел и др.

В едно свое интервю Цветелина споделя, че Хосе Карерас е човекът, който я е накарал да се влюби в операта.

Никога не си е представяла, че един ден ще отговори на обаждане по телефона и ще чуе въпроса: “Искате ли да партнирате на Хосе Карерас на концерта му в София?”. Отговорът, разбира се е "Да!", а още по-хубавото е, че на този концерт Малджанска, освен че  партнира на световноизвестния тенор, а изпълнява и шест самостоятели арии.

Цветелина се справя блестящо и очаквано следва нова покана – да е част от първия концерт на Андреа Бочели в Зала 1 на НДК.

През годините Цветелина обогатява репертоара си с участия в големи оперни мероприята в България и Европа.

Една от последните ѝ изяви е на оперния фестивал в Банско, където организаторите от "Монте Мюзик" са изключително впечатлени от класата, таланта и отдаденоста ѝ на музиката и от това как печели сърцата на публиката.

Това е и причината те да отправят покана към нея за участие в събитието “Примите на операта”,  в което тя  пя с примите от Ла Скала – Габриела Мориджи, Алиса Зиновиева и българката Мария Цветкова.

Вижте повече на vesti.bg

Прочетете още