Част от „Плаващите кейове” на Кристо идват в Бургас

Част от „Плаващите кейове” на Кристо идват в Бургас
Снимка: M S
24 Юли 2017

Част от "Плаващите кейове" на световноизвестния творец с български произход Христо Явашев - Кристо ще бъдат монтирани в Бургас. Понтоните са част от внушителната арт инсталация, представена през 2016 г. на езерото Изео в Италия, която за 16 дни привлече над 1,2 млн. посетители.

Снимка: Paul Barker Hemings

Кубовете са закупени и доставени от "Пристанище Бургас" ЕАД, а понтонът ще бъде изграден пред Яхт клуб "Порт Бургас".

У нас те няма да бъдат част от пространствена художествена творба, а ще обслужват треньорските лодки и катери при домакинството на Европейско първенство клас "Оптимист" – IODA 2017, което ще се проведе в Бургас от 30.07 до 06.08 2017 г.

Подготовката за престижната регата, чийто домакин е Яхт клуб "Порт Бургас" е в разгара си. За участие са се записали 275 състезатели от 45 държави. Има участници от страни извън ЕС като САЩ, Аржентина, Бразилия, Австралия, Нова Зеландия, Хонг Конг, Япония, Китай и др. Над 85 са придружаващите ги треньори и водачи. 

Европейското първенство за оптимисти 2017 г. е поредният голям шампионат, организиран от Яхт клуб "Порт Бургас" за последните десет години, с което градът се утвърждава като водеща дестинация за организиране на различни международни регати.

Прочетете още