Честит рожден ден, Mick Jagger!

Честит рожден ден, Mick Jagger!
Снимка: xiquinhosilva
26 Юли 2017

Фронтменът на легендите "The Rolling Stones" - Мик Джагър, празнува днес своя 74-ти рожден ден.

Роден е на 26 юли 1943 г. в Дартфорд, Англия в семейство от средната класа. Баща му Базил Феншау е учител, а майка му Ева Енсли Мари- фризьорка. Мик има по-малък брат Крис Джагър.

Джагър се среща със своя бъдещ колега Кийт Ричардс още докато двамата са на 5-годишна възраст в началното училище. За известно време Кийт и Джагър губят контакт. Междувременно Джагър открива любовта към музиката, особено ранния рокендрол и основава училищната група "Little Boy Blue & the Blue Boys".

Снимка: Rebecca Tozia Tyszka

Към края на тийнейджърските си години Мик отново се среща случайно с Кийт. През 1962 г. в Лондон двамата сформират групата "The Rolling Stones". В състава на бандата влизат още китаристът Брайън Джоунс, басистът Бил Уайман, пианисът Иън Стюарт и барабанистът Чарли Уотс. Създават собствен уникален стил. Много бъдещи рок изпълнители са повлияни от звука, визията и държанието на Stones, наричани често „най-добрата рокендрол група на всички времена.“ Като фронтмен на "The Rolling Stones" Мик Джагър е един от най-влиятелните музиканти в историята на рокендрола. Той е солист на бандата вече повече от 50 години.

Снимка: Newtown grafitti

Освен рок музикант, Джагър е филмов продуцент, текстописец и бизнесмен. Най-известен е разбира се, като солист на "The Rolling Stones".

Снимка: Uli

Мик Джагър е посветен в рицарство от принц Чарлз през 2003 година. Баща е на 8 деца от пет различни жени.

Снимка: Ninian Reid

"The Rolling Stones" имат издадени във Великобритания 22 студийни и 8 концертни албума и многобройни компилации, като броят на продадените албуми в целия свят надхвърля 200 милиона. „Sticky Fingers“ (1971) поставя началото на поредица от осем студийни албума, които достигат първо място в американските класации. Албумът им „A Bigger Bang“, издаден през 2005 година с днешна дата може да се нарече последен. Следващият проект, който беше създаден като отделен албум беше „Blue & Lonesome“. Той излезна през декември 2016 г. и се състои от кавъри на култови песни, които са специално селектирани и изпълнени от легендите на рок музиката. През 1989 година "The Rolling Stones" са включени в Залата на славата на рокендрола, а през 2004 година са поставени на четвърто място в класация на списание Rolling Stone на 100-те най-велики изпълнители на всички времена.

Логото на групата, което всички добре познават, олицетворяват устните на Мик Джагър, както и бунтарския дух на бандата. Изработено е от Джон Пеши през 1970 г.

Снимка: media.digest

Прочетете още