Честит рожден ден на Харисън Форд!

Честит рожден ден на Харисън Форд!
Снимка: Gage Skidmore
13 Юли 2018

Холивудската легенда Харисън Форд днес навършва 76 години. Роден е в Чикаго на 13 юли 1942 г. в семейството на рекламист и домакиня с някогашни амбиции да бъдат актьори. Майка му е с еврейско потекло, a баща му - с ирландско.

Интересен факт е, че Харисън посещава уроци по актьорско майсторство само през последната си година в колежа в Уисконсин, за да преодолее своята притеснителност. След завършването, през 1960 г. пристига в Лос Анджелис с точно определена цел - да стане актьор. Кариерата му в Лос Анджелис започва като озвучава филми. Подписва договор с компанията Columbia Pictures през 1966 т. в рамките на програмата "Нови таланти". За да се издържа между не многото епизодични роли, изучава занаят - става дърводелец и дори получава майсторско свидетелство.

В началото на филмовата си кариера се чувства като неудачник, защото при монтажа изрязват всички епизоди с негово участие във филма "Забриски пойнт" на режисьора Микеланджело Антониони.

Едва десет години след като е пристигнал, го забелязва не кой да е, а самият Джордж Лукас и го кани за неголяма, но запомняща се роля в "Американски графити" (1973), а през 77-а идва и емблематичната му роля на Хан Соло в „Междузвездни войни”. През 1981 г. пък се случва ролята му на обичания от всички авантюрист археолог Индиана Джоунс.

Превръща в световен любимец, скоро след това става милионер. През 1985 получава първата си номинация за „Оскар”. Много похвали получава за "Относно Хенри", за ролята на преуспял, безскрупулен нюйоркски адвокат, загубил паметта си. Следващите му успехи са в "Патриотични игри", "Беглецът" (The Fugitive1993), "К-19" (K-19: The Widowmaker, 2002), а с лентата "Еър Форс Едно" (Air Force One, 1997) става първият актьор подписал договор за хонорар надхвърлящ 20 млн. долара. През 2001 г. Книгата на рекордите Гинес го обявява за най-печеливш актьор в историята на киното.

След това се снима във филми, за които се говори по-рядко, но през 2008 г. се завръща триумфално като д-р Джоунс в "Индиана Джоунс и кралството на кристалния череп".

Неговите най-нови филми са "Междузвездни войни: Силата се пробужда" от 2015 г. и "Блейд Рънър 2049" от 2017 г. Ще очакваме завръщането на Харисън Форд в емблематичната роля на Индиана Джоунс през 2021 г. Режисьор на петия филм от култовата поредица ще е Стивън Спилбърг.

Снимка: raymond twist

Ето и няколко цитата на звездния рожденик:

„Всичките ми приятели искаха да имат професии. А аз просто мечтаех да съм актьор.”

„Всички имаме големи промени в живота си, които са малко или много втори шанс за нас.”

„Природата не се нуждае от хората. Тя би могла да съществува и без тях. Но хората не могат да оцелеят без природата.”

„За мен успехът е въпрос на шанс, но и на избор.”

„Не изпитвам носталгия към миналото. Обичам да живея в настоящето, за този момент.”

Прочетете още