Еньовден е - празник на билките и на свети Йоан Кръстител

Еньовден е - празник на билките и на свети Йоан Кръстител
24 Юни 2019

Днес православната църква чества рождението на Св. Йоан Кръстител, а денят е известен във фолклора още като Еньовден.

Имен ден имат: Биляна, Ивет, Ивета, Денислав, Деница, Деян, Деяна, Диана, Диян, Дияна, Енчо, Еньо, Яна, Янаки, Яне, Янета, Яни, Янизар, Янизара, Янимир, Янимира, Янин, Янина, Янис, Яниса, Янислав, Янислава, Янита, Яница, Янка, Янко, Янчо.

Според народното поверие на днешния ден цветята и билките имат най-голяма сила да лекуват. От набраните билки, между които на първо място е еньовчето, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони правят толкова китки, колкото са членовете на семейството, наричат ги поименно и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена. С тревите и цветята, набрани на празника, увиват голям еньовски венец, през който се провират всички за здраве. На някои места в България има поверие, че еньовската роса също има лечебна сила.

На Еньовден хората се изкачват по високи хълмове, за да видят изгрева на слънцето, и след това гледат сенките си. Ако те са цели, това е знак, че ще са здрави през цялата година.

Прочетете още