Facebook тества бутон за отрицателен глас

Facebook тества бутон за отрицателен глас
Снимка: Ron Mader
12 Февруари 2018

Една от най-старите и популярни функции на социалната мрежа Facebook е бутонът "харесвам". Тази възможност за позитивен глас към снимка, публикация и др. е толкова често използвана, че дори се доказа, че потребителите вече са станали зависими от броя лайкове, които получават и се депресират при липса на такива.

Потребителите от години искат и бутон "не харесвам", който Facebook така и не въвежда. Вместо това компанията добави допълнителни "реакции", включително тъга и гняв, но не и просто "не харесвам". Сега компанията експериментира и с още една "реакция" - бутон за отрицателен глас, съобщава онлайн изданието TechCrunch.

Говорител на компанията казва, че отрицателният глас ще е синя стрелка надолу, която може да бъде добавена към останалите "реакции" или като отделен бутон Downvote редом до Like (Харесвам) и Reply (Отговори). Идеята е тя да бъде лесен начин за потребителите да изказват неодобрението си за дадена публикация. Facebook ще използва реакцията и като признак, че даден статус или публикация може да е неподходяща или нарушаваща правилата.

Компанията е категорична обаче, че това не е Бутон "не харесвам". "Не тестваме бутон "не харесвам". Разглеждаме функция, която ще позволи на хората да ни дават обратна връзка за коментари и публикации."  Тестът се извършва с група потребители в САЩ. Когато Бутонът бъде натиснат, ще се появява малко меню с опции защо се гласува отрицателно за публикацията или коментара. Сред възможните избори ще бъдат, че тя е подвеждаща, обидна, не е по темата и др.

Прочетете още