Iggy Pop заменя пънка с джаз

Iggy Pop заменя пънка с джаз
Снимка: icky-pop
25 Април 2017

Пънк легендата Иги Поп отбеляза 70-ия си рожден ден с новината, че ще вземе участие в албум с експериментален джаз.

Певецът, който навърши 70 преди броени дни, обяви, че гласът му ще бъде включен към три от композициите на нюйоркския пианист и композитор Джейми Сафт от предстоящия му албум Loneliness Road („Пътят на самотата”).

В интервю за „Роулинг Стоунс” Поп призна, че вокалното му изпълнение в джаз жанра е далеч от съвършеното, но все пак смята, че се е справил. Пред изданието той обясни и че отдавна таи любов към джаз музиката именно заради факта, че няма силни ударни инструменти или ехо-трикове, които да прикриват грешките. Освен върху този проект, Поп разкри, че в момента работи и върху саундтрака на предстоящ френски филм, но не разкри подробности за него.

Снимка: soundsof71

Джеймс Нюел Остърбърг младши, известен като Иги Поп, е роден на 21 април 1947 г. в Мичиган, САЩ. Започва музикалната си кариера като барабанист в училищни банди.

Една от тези банди се казва The Iguanas, откъдето той заимства псевдонима си Iggy. През 1967 г. формира бандата The Psychedelic Stooges, която става известна като The Stooges.

Въпреки че няма огромен успех, бандата има своето влияние върху пънк и гръндж музиката от 70-те и 80-те години. Джеймс става вокалист на групата и започва да се нарича Иги Поп. По време на участията на групата той се появява винаги гол до кръста, понякога покрит с кръв, а в някои случаи се реже с нож на сцената и после се хвърля в публиката.

Първият албум на групата е издаден през 1969 г. През следващата година издават и албума "Fun House". И двата се считат за класически пънк албуми, но по онова време не се продават добре. Поп има проблеми с наркотиците, както и някои други членове на групата. Не след дълго тя се разпада.

С помощта на Дейвид Бауи, Иги Поп събира отново бандата под името Iggy & the Stooges. Бауи е продуцент на третия им албум "Raw Power" от 1973 г. След издаването му групата отново се разпада. Иги Поп отива на турне с Дейвид Бауи. Издава и няколко солови албума с помощта на Бауи.

Истински успех постига с албума си от 1986 г. "Blah Blah Blah". Започва да записва и издава албуми с по-рок звучене. Един от най-големите му хитове е песента "Candy".

Продължава да записва албуми и да изнася концерти. Отново се събира с The Stooges за кратки турнета.

Провъзгласяват го за "Кралят на пънк-рока"

Прочетете още