Конуси правят ток от вятър

Конуси правят ток от вятър
24 Август 2015

Испански проект предлага евтино решение за добиване на енергия от вятъра – по-евтино и по-ненатрапливо от вятърните турбини, които в момента са предпочитаният избор. 

Новата разработка се нарича Vortex Bladeless и има няколко важни предимства – няма перки и сложни механични части, т.е. тя е много по-тиха от турбините и по-безопасна за птиците, а цената ѝ за поддръжка, както и цената ѝ за производство е чувствително по-ниска. 

Устройството има нужда и от по-малка основа, тъй като за разлика от турбините, има нисък център на тежестта. И друго, разчита основно на лек и здрав материал – въглеродните влакна.

В груби щрихи Vortex e просто един конус, който се завърта от вихрите на вятъра. Това движение се улавя от генератор, който превръща кинетичната енергия в електрическа

Изобретателите признават факта, че техните вортекси са 30% по-малко ефективни в превръщането на енергията от вятъра в електричество спрямо турбините. В същото време обаче на една и съща площ могат да се сложат повече конуси, така че по-малката им мощност да се компенсира от бройката им.

Проектът събра финансиране и следващата стъпка на изобретателите е да инсталират работещ модел в Индия. За начало – едва 100-ватов модел, който е с височина от 3 м. 

Целта обаче е до 2018 г. да има 1-мегаватов вариант, който ще е доста по-голям – 150-метров и ще осигурява ток за десетки домакинства.  

nbsp;
 
Прочетете повече на vesti.bg

Прочетете още