Любопитни факти за Алеята на славата в Холивуд

Любопитни факти за Алеята на славата в Холивуд
Снимка: Christian Haugen
16 Август 2018

Лос Анджелис е най-големият град в Калифорния и изобщо на Западното крайбрежие на САЩ. Там се намира и световната столица на киното – Холивуд. Едно от емблематичните места, свързано с Холивуд е именно Алеята на славата (Hollywood Walk of Fame). Тя покрива 15 пресечки. В момента там има над 2500 звезди на световни знаменистости. Туристите се забавляват, като се снимат със звездите на любимите си музиканти или актьори.

А ето и още някои любопитни факти за Алеята на славата в Холивуд:

► Местоположение на звездите не е случайно. Легендарните имена от шоу бизнеса имат звезди в предната част на Grauman's Chinese Theatre на Холивуд булевард. Носителите на Оскар са в близост до Dolby Theatre, където се провежда ежегодно церемонията по връчването на наградите на Академията за филмови изкуства и науки.

► Звезди на Алеята на славата имат не само хора, но и култови анимационни герои. През 1978 г. в чест на своята 50 годишнина, Мики Маус стана първият измислен герой, който се сдоби със звезда. Почетени по този начин са също Бъгс Бъни, Доналд Дък, Уди Кълвача, Снежанка и седемте джуджета, Мечо Пух, Шрек, сем. Симпсън и др.

► Четири звезди, които тежат около 136 кг всяка, са били откраднати от Алеята на славата. Актове на вандализъм се случват редовно. Наскоро звездата на Доналд Тръпм бе разбита.

► Звездите не са безплатни. Всеки, пожелал да бъде почетен по този начин, плаща около 30 хил. долара, което се приема като разход за поддръжка. 

► Всяка година средно около 200 имена се предоставят пред специална комисията за подбор. Всеки, включително феновете, може да предложи някоя знаменитост да бъде почетена със звезда.

Прочетете още