Любопитни факти за най-добрия приятел на човека – кучето

Любопитни факти за най-добрия приятел на човека – кучето
13 Март 2018

Кучетата не са целия ни живот, но го доизпълват. Нашите домашни любимци често стават неделима част от семейството. Те са предани, любящи и всеотдайни и независимо, че пакостите им понякога могат да изкарат човек извън равновесие, никой собственик на куче не би се разделил с най-добрия си приятел.

Учени от Калифорния изследвали 36 кучета от 14 различни породи и открили, че повечето са безразлични, когато собствениците им ги игнорирали докато собственикът им не започнал да обсипва с внимание плюшено куче. Тогава поведението на кучето се променяло драматично и започвало да ръмжи със зъби. Проучването показва, че дори и кучетата да са най-добрият приятел на човека, те все пак имат капацитета да ни изненадат и ние не знаем всичко за него.

Ето още няколко факта, които може би не знаете за кучетата:

Кучетата не изпитват вина

Учените вярват, че кучетата могат да изпитват ревност, когато собствениците им обръщат внимание на други кучета. Но, ако изядат всички бисквитки в къщата, могат да изглеждат засрамени, но не очаквайте да изпитат вина, защото те не притежават такива емоции. Изследователите открили, че т.нар. „кучешки тъжен поглед“ не е знак за вина. Всъщност по този начин ние интерпретираме реакцията на кучето след като го смъмрим.



Кучетата могат да виждат цветно

Широкоразпространен мит е, че кучетата могат да виждат само в бяло и черно, но всъщност те могат да виждат цветно, но не толкова ярко колкото хората. Те имат само два конуса в очите, които да засичат цветовете, а хората имат три. Това значи, че кучето вижда цветовете в скалата на синьото и жълтото, но не прави разлика между червеното и зеленото. От друга страна те имат по-добро нощно зрение сравнение с хората.

Не им е нужен компас

Кучетата могат да виждат ултравиолетова светлина и не им е нужен компас, защото могат да усетят земните магнитни полета. Вярва се, че те могат да чуят някои от ултразвуците, които прилепите използват, за да навигират в тъмното.



Кучетата могат да бъдат доста умни

Може понякога да си мислите, че кучето е глупаво, но истината е, че те могат да бъдат умни, колкото 2-годишно дете, според проучване, представено пред Американската психологична асоциация. Смята се, че кучетата могат да разбират до 250 думи и жестове и дори да изпълняват лесни математически изчисления.

Кучетата имат свой собствен отпечатък

Отпечатъкът на кучешката лапа може да изглежда много общ, но всъщност е толкова уникален, колкото и човешкият отпечатък. По лапите им реално кучетата могат да бъдат идентифицирани.



Кучетата сънуват-точно като нас

Това надали е голяма изненада за някой, който е наблюдавал спящото си куче да се мърда и издава мърморещи звуци по време на сън. По-изненадващият факт е, че не всички кучета сънуват еднакво. По-малките кучета сънуват повече отколкото по-големите. Например малко куче може да сънува веднъж на всеки десет минути.

Могат да се влюбват

Професор Пол Зак от Калифорния е открил, че кучешкият мозък изпуска хормонът на любовта, когато общува с хора или кучета, точно както човешкият мозък, когато се целуваме или прегръщаме.

Прочетете още