Ница - туризъм с история

Ница - туризъм с история
Снимка: Kurt Bauschardt
4 Юли 2015

Ница е голям френски град на Френската Ривиера, който от дълги години е известна дестинация за туристи от цял свят. Произходът на града може да бъде открит в гало-римските руини на старата част - Симие на хълмовете над града. В Симие има манастир и няколко музея, но днес повечето хора живеят по-близо до брега.

Снимка: HeatherLWilliams

По-късно Ница е била част от херцогство Савоя, след това - от кралство Сардиния. Накрая е присъединена към Франция през 1860 г. чрез нагласено гласуване, въпреки нежеланието на местните. В края на 19-и и началото на 20-и век Ница става предпочитана дестинация, основно за английски туристи, и днес известната крайбрежна улица на града е носи името Английската алея (Promenade des Anglais).

1. Какво да видите

Ница е основно туристически град, но има и какво да предложи в културно отношение.

Замъкът на хълма (Colline du Chateau) се извисява над Залива на ангелите (Baie des Anges) и пристанището, и оттам има страхотна гледка на града. От самия замък не е останало много, с изключение на части от стените. Все пак си заслужава да се изкачите по стълбите догоре, защото на 90 метра над Ница гледката е наистина невероятна. За тези, на които не им се ходи, до мястото има и асансьор. Все пак, имайте предвид, че паркът на замъка затваря около залез.

Снимка: candyschwartz

Повечето музеи в Ница нямат вход от 2008 г. и повечето от тях са в старата част на града Симие. Такива са Музеят на азиатското изкуство с индийско, китайско и пр. азиатско изкуство, без вход. Музеите на артистите Шагал и Матис (за този на Матис няма вход), както и Музеят и Археологическият обект, където могат да се видят руини от гало-римско селище в Симие и да разберете повече за живота на коренното население по тези места в древността. В Музеят на модерното и съвременно изкуство са представени скулптури, картини и концепутални инсталации, а отворените тераси на покрива имат отлична гледка към града. Не пропускайте парк Феникс (Parc Phoenix), където можете да видите различни растения и животни в ботаническата градина и тропическата оранжерия към нея.

Старият град на Ница е по френски очарователен с множеството улички и алеи с красиви къщи по тях, магазинчетата и пазарът за цветя и плодове.

Прочетете повече на peika.bg

Прочетете още