Освежаващи напитки с полезен и лечебен ефект

Освежаващи напитки с полезен и лечебен ефект
12 Юли 2019

Здравето, тонусът и добрият външен вид зависят не само от храната, но и от напитките. Някои от тях, притежавайки силни натурални свойства могат да решат здравословни проблеми. Те предоставят много витамини, минерали и други хранителни вещества на тялото, добавят фитоестрогени, успокояват или стимулират обмяната на веществата. С тези няколко рецепти за летни еликсири може да постигнете добър резултат.

Топла вода с лимон

Препоръчва сутрин, след ставане от сън. Най-вече за жените. Напитката носи полза във всяка възраст, но е особено полезна след 40-те, когато обменните процеси се забавят. Чаша вода с лимон може да ускори метаболизма. Освен това тя стимулира изработката на лептин – друг хормон, който ни дава чувство за ситост.

Отвара от зелен чай, джинджифил и канела

Лекарствена и вкусна комбинация, която ще ви освежи и ободри. Препоръчва се при хора, които са с наднормено тегло, страдат от затлъстяване и имат трудности с отслабването. Сварете 1 л. вода заедно с 1 чаена лъжичка джинджифил и 1 чаена лъжичка канела, и двете под формата на прах или ситно нарязани. Когато се сварят в продължение на 5 минути, изключете котлона и добавете 2 супени лъжици зелен чай на листа, а след това оставете да престои 5 минути. Прецедената напитка можете да приемате топла или студена. Опитайте да я пиете всеки ден в продължение на най-малко 1 месец, за да забележите ползите.

„Златно“ мляко

Оцветяването се получава с куркума. Така подправеното „златно“ мляко нормализира нивата на хормоните, успокоява неврозите, подобрява настроението и стабилизира съня. Добре е да се пие вечер, преди сън. Приготвя се лесно като към 200 мл. топло мляко се добави 1 чаена лъжичка куркума.

Чай от листа на малина

За да приготвите този чай, използвате листата, а не както обичайно плодовете. Напитката има невероятен вкус, а също така помага да съхраним теглото след диета. В състава ѝ влизат магнезий, калий, желязо. Те помагат при нощни крампи, гинекологични проблеми, топли вълни. И понеже съдържа много танини, тя намалява възпалителните процеси. Най-важното е, че стимулира изработването на естроген, което я прави особено полезна за жени над 40.

Прочетете още