Почина Gregg Allman от The Allman Brothers Band

Почина Gregg Allman от The Allman Brothers Band
Снимка: Carl Lender
29 Май 2017

Грег Олман - един от основателите на бандата The Allman Brothers Band и пионер в южняшкия рок - почина в дома си в Джорджия на 69-годишна възраст, се съобщава на уебсайта на музиканта, предадe Ройтерс.

„С дълбока скръб съобщаваме, че Грег Олмън, един от основателите на групата The Allman Brothers Band почина в дома си в щата Джорджия“, се казва в съобщението. В него не се посочва възможната причина за смъртта на талантливия певец, китарист и композитор, но се припомня, че в „последните години той се бореше с много здравословни проблеми“.

Снимка: Alberto Cabello

Роден през 1947 година в Нашвил щата Тенеси, той основа на 21 години с по-големия си брат Дуейн групата The Allman Brothers Band. Освен китарист, автор на песни и композитор, той свиреше и на клавишни. Брат му загина трагично през 1971 година при катастрофа с мотоциклета си, но групата продължи съществуването си.

През 1975 г. сключва брак с Шер, само три дни след като тя се развежда със Сони Боно. А девет дни след сватбата тя подава молба за развод заради пристрастеността му към хероина и алкохола. В крайна сметка се помиряват и се развеждат чак три години по-късно. Двамата имат син – Илайджа Блу. Преди време певицата призна: „Никой не ме е карал да се чувствам толкова щастлива колкото Грегъри“. Освен Шер Олман има още пет съпруги и общо 5 деца.

С променен състав The Allman Brothers Band изнасяха концерти до 2104 година, като използваха елементи на блуз, хард-рок и кънтри. Грег е фронтмен и основен автор на песните на групата, включително "Whipping Post," "It's Not My Cross to Bear," "Midnight Rider," "Ain't Wastin' Time No More" и "Melissa". The Allman Brothers Band има 11 студийни албума, много от които са признати за класика в рока. Грег Олмън изнасяше и самостоятелни концерти, той издаде 7 плочи, последната от която излезе в началото на тази година.

Той е част от Залата на славата на рокендрола от 1995 година с The Allman Brothers Band, а през 2012 година е удостоен с награда „Грами“ за цялостно творчество. Списание „Ролинг стоун“ включва Олмън в своя списък на 100-те на велики музиканти на всички времена.

Прочетете още