Съчетаване на сирене и вино – няколко правила

Съчетаване на сирене и вино – няколко правила
Снимка: Jordan Johnson
18 Март 2015

С помощта на колегите от Kulinar.bg сме подбрали няколко основни правила, които ще бъдат ваша гурме карта в света на вкусовете и ароматите. Съвсем просто е:

1. Белите вина се съчетават със сирене по-добре от червените. Това важи най-вече за сирена със силно изразен вкус и аромат, тъй като те развалят букета на червените.

2. По-пикантното сирене изисква по-силно вино.

3. Сирената не понасят привкуса на дърво, затова е по-добре да се избягва вино, отлежавало дълго време в дървени бъчви.

4. С неутралните и сирената със сладникав вкус не се сервират свежи вина, които заради високото си киселинно съдържание, правят сиренето да изглежда по-кисело.

5. Изборът на вино зависи и от зрелостта на сиренето, т.е. колкото е по-зряло едно сирене, толкова по-отлежало вино му подхожда.

6. Сиренето и виното, произведени в един регион се допълват най-добре.

7. Червените вина се предлагат към меки и деликатни сирена, а сухите бели - с пикантни сирена.

Ето и няколко класически съчетания на вино и сирене:

Пресните сирена (рикота, фета, моцарела, шевр и др.) са меки, с висок процент водно съдържание, с по-обикновен, млечен вкус. Към тях се подбират млади свежи вина с билкови или минерални нотки, например Совиньон Блан, Сух Ризлинг или младо пенливо вино. Балканският вариант е Рецина (гръцка напитка, подобна на виното).

Сирената с бяла плесен (бри, камамбер) когато са млади, са по-кисели и се съчетават със сайдер или млади шампанизирани вина с жив, кисел вкус. Когато узреят, сърцевината им е мека и златиста, със сметанов привкус, а към периферията са по- стегнати и пикантни, затова е необходимо вино с характер и букет от аромати. Класическият избор е Шардоне, отлежало в дъбова бъчва; може да се опита и Пино Ноар.

Меките сирена с отмита плесен (мюнстер, епуас, ерв, ливаро, лимбург и др.) са с ярко изразен аромат и вкус от по-фин до по-рязък. Те се съчетават добре със силни вина с ясно изразен аромат на подправки. Добро попадение са Пино Ноар и Ризлинг от късна реколта.

Сините сирена са солени, с остър и силен аромат и мек кадифен вкус. С тях чудесно се съчетават сладки вина. Порто, Мадейра, Амонтилядо и Олоросо подчертават по-тежките сини сирена (стилтън), но доминират над по-меките (горгонзола), с които е добре да се пие Гевюрцтраминер, десертен Сотерн, австралийски Шираз или калифорнийски Зинфандел.

Полутвърдите сирена (едам, грюер, харварти) попадат в групата на сирената, които се съчетават предимно с червени вина. Колкото по-зряло е сиренето, толкова по-силно трябва да е виното. Най-добрият избор е Шираз или Каберне Совиньон. Тези сирена придават на вина, отлежали в бъчви от френски дъб, по-пикантен завършек.

Твърдите сирена като пармезан, пекорино, чедар имат пикантен вкус с лек оттенък на ядки. Този вкус е добре да се подкрепи с Токайско вино или Мускат, които също имат изразен вкус на ядки, и могат да го засилят. Добре е вината да са отлежали т.е. да съответстват на характера на сиренето.

Прочетете повече на peika.bg

Прочетете още