Световната прима Светлана Захарова и солисти на „Большой театр” - на софийска сцена през май

Световната прима Светлана Захарова и солисти на „Большой театр” - на софийска сцена през май
Снимка: Roberto Ricci
10 Януари 2018

При първото си гостуване през октомври миналата година Светлана Захарова обеща да се върне в България с най-новия си проект „Аморе” и наистина спази обещанието си. На 10 май в Зала 1 на НДК световната прима ще танцува с водещите солисти  Михаил Лобухин, Денис Родкин, Денис Савин и други балетни артисти от трупата на емблематичния „Большой театр”.

Захарова признава, че отдавна е мечтала на направи нещо съвсем ново и че тя самата е избирала хореографите на трите едноактни балета, включени в „Аморе”.

„Ние репетирахме цяла година и това беше един изключетелен творчески процес, в който работехме с голяма любов. Неслучайно нашият проект се казва „Аморе” – и трите балета ракзказват за любовта – щастлива и трагична...и този разказ е сериознен или с усмивка” – разказва Захарова.

Първият балет „Франческа де Римини” е по музика на П.И.Чайковский, постановка на Юрий Посохов – бивш премиер-солист на „Большой театр”, а в последствие успешен хореограф на редица балети, в това число и на „Франческа де Римини”.

Вторият балет е „Преди дъжда”. Негов автор е немско-нигерийския балетист и хореограф Патрик де Бана – премиер-солист на трупата на Морис Бежар и Начо Дуанто и създател на световния проект „Кралете на танца”. Освен че създава този балет специално за Захарова, той е и нейн сценичен партньор.

Балетният фарс „Щрихи” по музика на Моцарт и хореографията на Маргерит Донлон, представя  световната прима в неочаквана за нея комична светлина.

„Аморе”  вече има почти едногодишна история с премиери в Модена и Парма, Италия. Показван е в Москва на сцената на „Большой театр”, Токио, Лондон, Атина, Равена, Генуа и т.н. Преди София на 10 май, спектакълът ще бъде показан в Прага.

Билетите вече са в продажба в мрежата на Еventim и EasyPay.

Прочетете още