Тайната на дълголетието? Питайте японците!

Тайната на дълголетието? Питайте японците!
Снимка: Jun Seita
24 Ноември 2015

Новото проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) показва кои са държавите, в които средната продължителност на живота е най-дълга. През 2016 г. има разместване в класацията и ако доскоро най-дълго живееха швейцарците, сега на първо място са японците със средна продължителност на живота от 83,4 години. В челната петица ще видите още Испания (83,2 години),Швейцария (82,9), Италия (82,8) и Франция (82,3). В дъното на класацията са Русия (70,7 години), Индия (66,5) и Южна Африка (56,8).

Проучването включва 45 от държавите – членки на ОИСР и България не фигурира в него.

Причините за дълголетието могат да се търсят на много места, като специалисти от различни области извеждат няколко основни фактора за продължителния живот на японците.

Морската храна – те я консумират постоянно, падат се средно по над 55 кг консумирана риба на японец годишно. А почитателите на рибата доказано живеят по-дълго от тези, които не я консумират редовно.

Водораслите – японците изяждат повече от 100 000 тона водорасли годишно, над 20 разновидности. В този вид храна се съдържат купища полезни вещества, включително рядко срещаният натурален йод.

Пеенето – караокето е национален спорт в Япония, а щастливият и забавляващ се човек живее по-дълго. Караоке баровете са на всяка крачка. За да си представите мащабите, караоке индустрията печели повече от 5 пъти повече годишно от филмовата индустрия в страната.

Живот на зелено - може и да ви се струва, че цяла Япония е само градове и небостъргачи, но истината е, че е доста зеленa. Всъщност част от страната е покрита с влажни гори. А правителството на страната се грижи хората да не забравят да ходят в планината, като прави Денят на планината национален празник.

Прочетете повече на peika.bg

Прочетете още