Учени откриха важен фактор за стареенето

Учени откриха важен фактор за стареенето
15 Ноември 2018

Швейцарски биолози откриха изключително необичайни представители на микрофлората, които влияят директно върху имунитета и ускоряват стареенето на организма. Техните изводи са представени в списание Immunity.

"Открихме микроба и резултата от неговата дейност, които влияят на скоростта на стареене на организма на приемника. Няма съмнение, че има и други примери за подобни бактерии, което говори за необходимостта да се изследва как микрофлората влияе върху стареенето и как този процес може да бъде управляван", заяви Игор Яценко от Федералното политехническо училище в Лозана.

Тялото на човека съдържа 10 пъти повече едноклетъчни бактерии и други представители на микрофлората, отколкото нашите собствени клетки. Наблюденията от последните години показват, че микрофлората може да влияе върху метаболизма на човека и вероятността за развитие на рак и други болести.

По-рано през настоящата година учени от Центъра за онкологични изследвания в Германия идентифицираха протеин, който е с ключова роля за стареенето и продължителността на живота.

Известно е, че стареенето на клетките и тъканите е обусловено от оксидативния стрес, когато при функционирането на митохондрията в цитоплазмата се увеличават активните форми на кислорода. Те водят до увреждания на ДНК, протеини и липиди. В подобни условия клетката бързо губи способността да изпълнява функциите си и в края на краищата умира.

Предложената през 50-те години на миналия век теория за свободните радикали гласи, че именно този процес е главната причина за стареенето.

Учените установили, че окислително-възстановителният баланс, изразяващ се в оптимално ниво на активните форми на кислорода и антиоксидантите, е гарантиран от съединение, известно като взаимодействащ с тиоредоксин протеин TXNIP.

Прочетете още