Юбилейното 70-то издание на Кан приключи. Ето наградените...

Юбилейното 70-то издание на Кан приключи. Ето наградените...
Снимка: ludovick
29 Май 2017

Юбилейното 70-то издание на най-влиятелния филмов фестивал в света приключи. Изключителните кинаджии, поканени за членове на журита в различните програми, свършиха своята работа, а хилядите създатели на филми и привилегировани фенове с шанс за достъп до Кан видяха най-важното и най-новото, създадено в света на киното.

Журито бе в състав Марен Аде, Паоло Сорентино, Парк Чан Уук, Джесика Частейн, Аньес Жаоуи, Фан Бингбинг, Уил Смит, Габриел Яред и председателя Педро Алмодовар.

Това бяха хората, които определиха носителя на „Златната Палма” за 70-ти път – получи я шведския режисьор Рубен Остлунд за артистичната сатира „The Square”. С предишния си филм „Force Majeure” Остлунд спечели наградата на журито в конкурса „Особен поглед” на Кан 2014.

Никол Кидман получи специалната юбилейна награда на 70-годишнината на фестивала – тя участваше в четири проекта от официалната селекция, сред които „The Killing of a Sacred Deer” и „The Beguiled” в основната конкурсна програма, представянето на втори сезон на „Top of the Lake” и специалната прожекция на „How to Talk to Girls at Parties”.

Голямата награда – Grand Prix беше присъдена на „BPM (Beats Per Minute)” с режисьор Робин Кампильо – болезнен, дълбоко човешки поглед към френското движение за отстояване правата на хората с различна сексуална ориентация и войната с вируса на СПИН в началото на 90-те години.

София Копола беше отличена с наградата за най-добър режисьор, за адаптацията по романа на Томас Кълинан „The Beguiled”, посветен на Гражданската война в САЩ.

Както и можеше да се очаква, най-новият филм на Андрей Звягинцев „Нелюбовь”, за който говорят всички в Кан, получи наградата на журито, а Даян Крюгер и Хоакин Финикс бяха удостоени с призовете за най-добра актриса и актьор – съответно във филмите на Фатих Акин „In the Fade” и на Лин Рамзи „You Were Never Really Here”.

Два филма бяха отличени за своите сценарии – „The Killing of a Sacred Deer” (Йоргос Лантимос и Ефтимис Филипо) и „You Were Never Really Here” (написан от режисьорката Лин Рамзи).

Прочетете още