Зелен чай - полезен срещу затлъстяване и диабет

Зелен чай - полезен срещу затлъстяване и диабет
22 Март 2019

Учени от университета на Охайо установиха, че зеленият чай помага за справяне със затлъстяването и намалява броя на възпалителните биомаркери.

В рамките на изследването специалисти преценили въздействието на 2-процентен екстракт от зелен чай върху организмите на мишки. Една група гризачи 8 седмици следвала хранителен режим с високо съдържание на мазнини, докато друга приемала нормална дажба храна. Всяка група била разделена на две части, едната от които приемала екстракт от зелен чай.

Учените изследвали телесното тегло на гризачите, резистентността им към инсулина и други показатели, свързани с транслокацията на ендотоксин в кръвта, количеството мастна тъкан, състава на чревния микробиом и възпалителни процеси в стомашно-чревния тракт.

Оказало се, че консумацията на зелен чай допринесла мишките, които следвали хранителен режим с голямо съдържание на мазнини, да са с 20 на сто по-малко нарастване на теглото си и с по-малка резистентност към инсулина в сравнение с гризачите, които не приели екстракт от зелен чай.

Зеленият чай, известен още като китайски чай, е една от най-разпространените топли напитки в света. С доказано терапевтични и лечебни свойства зеленият чай съдържа два пъти по-малко кофеин от кафето и има стимулиращ ефект, който ободрява, без да причинява познатото треперене. Според много изследвания сред любителите на напитката вероятността от сърдечно-съдови заболявания, инсулт, тумори и дори зъбен кариес е по-нисъка.

Прочетете още