Живата легенда на класическото пиано Лесли Хауард за първи път в България на 30 октомври

Живата легенда на класическото пиано Лесли Хауард за първи път в България на 30 октомври
7 Септември 2017

Есенният концертен живот за почитателите на класическата музика започва с впечатляващия първи концерт в България на живата легенда на класическото пиано Лесли Хауард. Световноизвестният виртуозен пианист, композитор, интерпретатор и най-задълбочен познавач на композитора и виртуоз Ференц Лист, свири в зала „България“ на 30 октомври по покана на Germi Art & Entertainment и със специалното участие на оркестър Камерата Орфика НБУ.

Лесли Хауард е роден през 1948 г. в Австралия. Дете-чудо, той става популярен с невероятната си способност да интерпретира безпогрешно музика по слух, която демонстрира пред публика още на пет години, а само на тринайсет – вече дебютира като професионален музикант свирейки Рахманинов. Но страстта му към творчеството на гениалния унгарски композитор Ференц Лист бележи професионалния и личния му живот.

Хауард е единственият музикант в света, който е записал абсолютно всички негови соло творби! Tези усилия и отдаденост му печелят място в Световните рекорди на Гинес за най-голям звукозаписен проект на соло артист, а към момента издадените дискове с музиката на Лист са цели 99! Дори и скучните цифри за това титанично дело са впечатляващи – Хауард е изсвирил 1377 различни пиеси, които възлизат на около пет дена или около 120 часа музика. Нотите, написани от Лист и минали през пръстите на маестрото са около 9-10 милиона!

А сега - маестро Хауард идва най-после и в София с най-доброто от Лист, според самия него - най-именития познавач на унгарския композитор: Симфоничната поема „Празнични звуци“, Концерт за пиана No 2, Симфоничната поема „Прометей“ и Унгарска рапсодия No 2.

Адекватна компания на елитния световен пианист за концерта му в зала „България“ ще бъде Оркестърът Камерата Орфика НБУ, базиран във Виена и София. Основното  му ядро е формирано от виртуозния цигулар Марио Хосен през 2007 г., който събира около себе си млади артисти и лауреати на национални и международни награди. Камерата Орфика НБУ е свирил с изтъкнати световни солисти на концерти и турнета в Австрия, България, Финландия, Полша, Литва, Швейцария, Италия, Турция и Япония. Записите на оркестъра включват творби на Бах, Вивалди, Джеминиани, Тартини, Моцарт, Менделсон, Шуман, Брук, Паганини, Чайковски и др.

Билетите за концерта на Лесли Хауард в зала „България“ на 30 октомври вече са в продажба в мрежата на http://Eventim и http://Ticketsbg. В събитието във Facebook може да намерите актуална информация за концерта.

Концертът се осъществява с любезната подкрепа на Столична община.

Прочетете още