10 любопитни факта за любовта

10 любопитни факта за любовта
11 Февруари 2019

Любовта е сложно, удивително чувство, което не може да бъде точно описано дори от поетите. Истинската любов е поразителна. Нашият живот зависи от нея и често, изглежда така сякаш нашата планета ще спре да се върти, ако любовта не съществува. Тя е нещо, към което се стремим и нещо, чиято загуба ни кара да тъжим. В месеца на любовта ви представяме 10 интересни факта и теории за този всепоглъщащ феномен:

1. Думата "любов" произхожда от санскритското lubh, което означава "желание".

2. Първият годежен пръстен е открит в Древен Египет. По него има много детайли, правещи връзка със слънцето и луната, формата му на окръжност се свързва смислово с идеята за безкрайността.

3. Древните гърци правели аналогия между любовта и ябълките, защото те издържали много дълго време, след като били откъснати от дървото.

4. Според проучвания, много по-вероятно е мъж да се влюби в жена, ако се запознае с нея в опасна ситуация като например земетресение, пожар и т. н. Спомнете си само за всичките екшън филми, които са на базата на този принцип. Според учените, човек се влюбва около 7 пъти преди да се омъжи.

5. На мъжете са им необходими само 15 минути, за да решат дали жената си струва втора среща. "Часовникът" на жените не тиктака така бързо – дамите обмислят почти час дали да се срещнат отново със същия мъж или не.

6. Според едно изследване, сърцата на влюбените двойки и на тези, които имат романтични взаимоотношения, започват да бият в синхрон, щом се гледат в очите три минути.

7. Годежните пръстени най-често се носят на безименния пръст на лявата ръка, защото древните гърци са смятали, че през този пръст тече vena amoris или "вената на любовта", която стига директно до сърцето.

8. Според Гинес рекордът за най-дълъг брак принадлежи на Пърси и Флорънс Ароусмит. Бракът им е продължил 80 години преди смъртта на съпруга на 15 юни 2005. Господин Ароусмит казвал, че тайната на дългогодишния му брак се крие в правилната интонация, по която изрича: "Да, скъпа".

9. Двойките, които имат романтична връзка, ще бъдат много различни само година по-късно. Смята се, че романтичната любов, която е свързана с еуфория, зависимост, потни длани, пеперуди и подобни, трае само около година. След това идва ред на т.нар. "ангажираща любов". Преходът е свързан с повишени нива на неутрофин протеин при новосформираните двойки.

10. Според проучвания, влюбването произвежда няколко еуфорио-индуциращи химикали, които стимулират 12 области в мозъка по едно и също време. Да се влюбиш е все едно да вземеш доза кокаин, тъй като и двете преживявания влияят на мозъка по подобен начин и предизвикват усещане за еуфория.

Прочетете още