27 март - Отбелязваме Международния ден на театъра

27 март - Отбелязваме Международния ден на театъра
27 Март 2019

На 27 март отбелязваме Международния ден на театъра. Датата е избрана през 1961 г на Деветия конгрес на Международния театрален институт към ЮНЕСКО. От тогава всяка година на този ден световноизвестна личност поднася на всички почитатели на изкуството размислите си за театъра и живота на сцената и извън нея. Посланието се чете преди представленията в стотици театрални зали по света и се разпространява чрез средствата за масова информация. Автор на първото послание за Деня на театъра през 1962 г. е големият френски творец Жан Кокто - поет, писател, дизайнер, художник, скулптор, сценарист, актьор и режисьор.

Международният ден на театъра се отбелязва с редица културни прояви и театрални събития. По традиция, която продължава вече 45 години, на тази дата у нас се връчват Националните награди „Икар“.

Ето и номинираните в най-основните категории:

Водеща мъжка роля

Боян Арсов за Сехизмундо в „Животът е сън“ по Педро Калдерон де ла Барка, реж. Дина Маркова, Театър „Зонг“, Център за култура и дебат „Червената къща“.

Бойко Кръстанов за Джон в „Петел“ по пиесата „Cook“ от Майк Бартлет, реж. Стайко Мурджев, Младежки театър „Николай Бинев“.

Владимир Пенев за Андре в „Бащата“ от Флориан Зелер, реж. Диана Добрева, Народен театър „Иван Вазов“.

Водеща женска роля

Ана Пападопулу за Джина Екдал в „Дивата патица“ от Хенрик Ибсен, реж. Крис Шарков, Народен театър „Иван Вазов“.

Здрава Каменова за „Дом за овце и сънища“ от Здрава Каменова, реж. Гергана Димитрова, Международна театрална мрежа „Undernational Affairs“, Център за култура и дебат „Червената къща“, Театър „Максим Горки“ (Студио „Я“) – Берлин, Театър „Ноймаркт“ – Цюрих в партньорство с ОСАИК „36 маймуни“.

Ива Тодорова за „Приятно ми е, Ива!“ от Ива Тодорова, постановъчен консултант Стоян Радев, Театър 199 „Валентин Стойчев“.

Режисура

Иван Пантелеев за „Neoдачници“ от Максим Горки, Народен театър „Иван Вазов“.

Крис Шарков за „Дивата патица“ от Хенрик Ибсен, Народен театър „Иван Вазов“.

Стайко Мурджев за „Петел“ по пиесата „Cook“ от Майк Бартлет, Младежки театър „Николай Бинев“.

Прочетете още