35 години от историческия концерт Live Aid!

35 години от историческия концерт Live Aid!
13 Юли 2020

Преди точно 35 години, в един и същи ден на стадион "Уембли", Лондон и стадион "Джон Ф. Кенеди", Филаделфия се осъществява историческият благотворителен концерт Live Aid for Africa (13 юли 1985) - събитие, смятано от мнозина за едно от най-великите шоута на живо за всички времена. Мащабният концерт с впечатляващ списък от изпълнители, е организиран от Bob Geldof и Midge Ure като целта им е набиране на средства за борба с глада в Етиопия - Африка.

Шоуто на "Уембли" е посетено от 82 000 души, а това на стадион "Джон Ф. Кенеди" от 99 000 души. Концертът е сред най-мащабно отразяваните някога събития. Той е предаван пряко от телевизиите на 150 страни, излъчващи за 1,9 милиарда зрители.

Над 80 световно известни групи и изпълнители се включват в грандиозното музикално събитие, което се провежда в рамките на цяло денонощие. По време на концерта се събират отново групите The Who, Black Sabbath и Crosby, Stills, Nash & Young. Освен това, зрителите имат удоволствието да станат свидетели на реюниъна на Led Zeppelin във Филаделфия, допълнени от Phil Collins на барабаните, който взима участие на "Уембли" по-рано през деня. Великият барабанист прекосява Атлантическия океан с Конкорд и е единственият музикант, появил се на двете сцени на концерта.

Две от най-забележителните изпълнения на "Уембли" са на рок-гигантите Queen и U2. Bono и компания посвещават 12 минути от времето на своя химн "Bad" като фронтмена контактува директно с публиката през голяма част от изпълнението си. Час и половина по-късно Freddie Mercury, Brian May, John Deacon и Roger Taylor буквално открадват шоуто като изпълняват набор от най-големите си хитове. Freddie и Queen демонстрират комбинация от превъзходен музикален диапазон, инструментално майсторство и забележително сценично присъствие, предизвиквайки истински фурор сред публиката.

На сцената се изявяват още много от най-великите артисти на всички времена, сред които Bob Dylan, David Bowie, Elton John, Judas Priest, Paul McCartney, Eric Clapton, Mick Jagger, Keith Richards, Sting, Bryan Adams, Wham!, Tom Petty, Simple Minds, INXS, Duran Duran, Tina Turner, Madonna, Sade и много други, а финалните изпълнения на концерта са "Do They Know It’s Christmas?" (в Лондон) и "We Are the World" (във Филаделфия).

Прочетете още