5 песни, които събудиха от кома пациенти и ги върнаха към живота

5 песни, които събудиха от кома пациенти и ги върнаха към живота
11 Септември 2019

Оказва се, че музиката може да бъде ключ към връщането към живота. Лекарите често препоръчват на хората, посещаващи свои близки, които са в кома, да им пускат музика, която има специално значение за човека на леглото. Този подход е известен като "значителен стимул", представянето на неща, които са познати и емоционално важни. Стимулите като тези са толкова силни, че дори могат да събудят хора, изпаднали в дълбока кома. Ето 5 песни, които са помогнали за това:

1. Adele - Rolling in the Deep

Историята: През 2011 г. 7-годишната Шарлот Неве получава мозъчен кръвоизлив, който я докарва до състояние на кома, което лекарите определят като безнадеждно. Те казват на близките, че Шарлот няма да се събуди. Майката на момиченцето се готви за най-лошото, когато по радиото чува, че награда "Грами" за 2012 г. печели песен на Адел. Майката на Шарлот започна да пее песента и за нейно учудване Шарлот се усмихна. Това била първата реакция на детето, откакто попадна в комата. Два дни по-късно тя говорила и ставала от леглото.

2. James Blunt - You’re Beautiful

Историята: Родителите на 5-годишната Клаудия Деалвис били съкрушени от мъка, когато тя паднала от балкона, вследствие на което счупила черепа си и изпаднала в кома. Тя била в кома за 10 дни без никакви признаци за подобрение, когато "You're Beautiful", една от любимите песни на Клаудия, зазвучала от болничното радио. "Забелязахме, че започва да се движи леко и знаехме, че ще се събуди", споделя  баща й. След това момиченцето отворило очи.

3. Green Day - American Idiot

Историята: През 2005 г. Кори Джордж бил огромен фен на Green Day. Кори претърпял автомобилен инцидент на деветия си рожден ден и изпаднал в безсъзание за две седмици. Само машини поддържали живота му. Тогава на майка му ѝ хрумва да пусне любимия му албум на бандата - American Idiot. Кори отворил очи и след по-малко от час движил пръстите си.

4. The Rolling Stones  - (I Can’t Get No) Satisfaction

Историята: Сам Карът бил на 17, когато излязло парчето на Роулинг стоунс и на 60, когато същата песен го събудила от кома.

5. Robin Gibb - Don’t Cry Alone

Историята: През 2012 г. Робин Гиб бил покосен от пневмония. Тъй като имунната му система била слаба от битки с рак на черния дроб и рак на дебелото черво, както и химиотерапията, Гиб изпаднал в кома. Той обаче се събудил с вик, когато съпругата и синът му му пуснали песента "Don’t Cry Alone" - класическо парче, отбелязващо 100-годишнината от потъването на Титаник.

Прочетете още