Да си спомним за Джоко Росич! Незабравими цитати на неповторимия актьор

Да си спомним за Джоко Росич! Незабравими цитати на неповторимия актьор
21 Февруари 2020

Днес си спомняме за легендата на българското кино - Джоко Росич, който си отиде преди 6 години, на 21 февруари 2014-а.

Джоко Росич е от смесен произход, майка му е българка, а баща му – сърбин. Роден е на 28 февруари, 1932 г. в Крупан, Кралство Югославия. През 1951 г. емигрира в България по политически причини. Завършва икономика и школа по радиожурналистика, след което работи 17 години като журналист в БНР. Снима се в български, унгарски и сръбски филми. Понякога е наричан "легендарният каубой". Носител е на орден „Кирил и Меодий” първа степен. Джоко Росич - актьорът с най-запомнящ се дрезгав глас, участва в над 110 филма. Едни от най-известните ленти, в които е играл, са „Осмият”, „Езоп“, „Демонът на империята“, „Михаил Строгов“, „На всеки километър“, „Гоя“, „Антихрист“, „Баща ми бояджията“, „Иван Кондарев“, „Сватбите на Йоан Асен“, „Войната на таралежите“, „Камионът“, „Хан Аспарух“, „Време разделно“, „Под игото“, „Капитан Петко войвода“, „Зарево над Драва“ и др.

През февруари 2010 година получава наградата „Златен век“ на Министерството на културата за големите му заслуги и принос към българското кино.

Разделихме се с него на 21 февруари 2014 година, седмица преди да навърши 82 години, но той ни завеща толкова много мъдрости и истини за живота, че те ще останат за поколенията. Ето някои от тях:

„Човек трябва да бъде отворен и готин и да приеме добрите неща от хората, с които е живял и продължава да живее.”

„На този свят няма сила, която да спре майка, защитаваща децата си, и млад мъж, бранещ любовта си.”

„Но така е с човека. Той никога не пораства. Само остарява. И цял живот гони своите детски желания, своите детски комплекси, своите детски любови ...”

„Утрешният ден – нов и непреживян, той ти носи следващото удоволствие.”

„За какво му е на един мъж да прави каквото и да било в живота си, ако няма една жена до него, която да му каже: „Браво, страшен си!”, казва Джоко Росич…

Прочетете още