Елвис Пресли - посмъртно награден с най-висшата награда на САЩ

Елвис Пресли - посмъртно награден с най-висшата награда на САЩ
12 Ноември 2018

Американският президент Доналд Тръмп посмъртно награждава Краля на рокендрола Елвис Пресли с най-висшата награда на САЩ за граждански лица, а именно Президентския медал на Свободата.

„Елвис Пресли се превърна в олицетворение на американската култура за милиарди обожаващи го фенове по целия свят. Елвис съчетаваше госпел, кънтри и ритъм енд блус, за да създаде неповторимо звучене и продаде над 1 милиард копия“, се казва в изявление на Белия дом. „И след 40 години след своята смърт Елвис Пресли остава вечна американска икона“, се казва още в официалното съобщение.

Церемонията по награждаването ще се състои следващия петък – 16 ноември. С Президентския медал на Свободата се награждават хора, имащи огромен принос за сигурността и защитата на националните интереси на САЩ, а също така за заслуги в областта на културата или други обществени и частни сфери.

Еливс Пресли е роден на 8 януари 1935 г. в Тюпълоу, щата Мисисипи. Той е първият музикант, включен в Rock-Roll Hall of Fame. Елвис почина на 16 август 1977 г. в имението си Грейсленд на 42-годишна възраст, но продължава да се радва на огромна популярност и годишните приходи от продажбите на албумите и филмите му се равняват на 40 милиона долара. През 1982 г. имението му Грейсленд започва да функционира като музей. Годишно то привлича над 600 хиляди души и носи приходи от около 30 милиона долара. Елвис Пресли е най-голямата звезда на рокендролa и икона в музиката и киното.

Прочетете още