Хроника на доброто - световни знаменитости с щедри дарения за борбата срещу COVID-19

Хроника на доброто - световни знаменитости с щедри дарения за борбата срещу COVID-19
8 Април 2020

Редица световни знаменитости не бяха безучастни и станаха добрия пример в борбата срещу заразата сковала цял свят - COVID-19. Освен, че спазват всички необходими мерки, за да предпазят себе си и околните, много известни личности направиха щедри дарения, за да подпомогнат борбата срещу коронавируса.

Бил Гейтс дари 10 милиона долара. Заедно с Мелинда Гейтс финансират проект за доставяне на комплекти за тестване на коронавирус до домовете на хората в Сиатъл и незабавно уведомяване на здравните служители за резултата.

Певицата и актриса Лейди Гага и организацията "Global Citizen" събраха 35 милиона долара за борбата срещу вируса, а сумата е за фонда на Световната здравна организация "Solidarity Response".

Кънтри иконата, актриса и филантроп Доли Партън дари 1 милион долара на Медицинския център на университета "Вандербилт" в Нашвил, за да подпомогне изследване на COVID-19.

Шотландският актьор Джеймс Макавой, познат с ролите си във филми от поредицата "Х-Мен" и "Стъкления", дари 275 000 лири за закупуване на лична защитна екипировка за служителите на британската Национална здравна служба, които са на първа линия в ситуацията.

Актрисата Анджелина Джоли дари 1 милион долара на организация, която се грижи за деца, чиито семейства нямат достатъчно средства, за да им осигурят храна.

Бившият губернатор на Калифорния Арнолд Шварценегер също дари 1 милион долара на организация, която се грижи за набирането на средства, като маски и защитни екипировки на лекарите на първа линия.

Модният магнат Джорджо Армани дари 1.43 милиона евро за борба с коронавируса в родната Италия. Дарението на Армани ще бъде разпределено между три болници в Милано и Рим, които в момента се справят със задачата да елиминират заразата възможно най-бързо.

Опра Уинфри дари 10 милиона долара в помощ на засегнатите. Тя подкрепи и ново начинание за осигуряване на храна за най-уязвимите. Част от средствата са предназначени за инициативата "Американски хранителен фонд" (America's Food Fund), основан от Леонардо ди Каприо и Лорън Пауъл Джобс - вдовица на основателя на американската корпорация Apple Стив Джобс.

Благотворителните организации на певицата Риана и на рапъра Джей Зи направиха дарения от 2 милиона долара в помощ на мерките за спиране на разпространението на вируса. Фондацията на Риана по-рано отпусна други 5 милиона долара в подкрепа на различни уязвими групи американци, засегнати от коронавируса, както и за страни от Карибския басейн и Африка.

Рок титаните Metallica и благотворителната им организация All Within My Hands дариха 350 000 долара за борбата с пандемията. От средствата ще се възползват организациите Feeding America, Direct Relief, Crew Nation и The USBG National Charity Foundation.

Сър Елтън Джон събра 8 милиона долара по време на специални домашни онлайн концерти и ги дари на Feeding America и First Responders Children's Foundation. Освен това, легендарният британски изпълнител продължава активно работата си по фондацията Elton John AIDS Foundation, за да подсигури заболелите от СПИН с нужните лекарства и медицински грижи и по време на кризата.

През февруари канадският изпълнител Джъстин Бийбър дари 29 000 долара на благотворителна организация в Китай в помощ на пострадалите от коронавирус.

Певицата Тейлър Суифт раздаде по 3000 долара на някои от феновете си, които са в затруднено финансово положение, след като са загубили работата си заради пандемията.

Най-младата милиардерка в света Кайли Дженър дари 1 милион долара за закупуване на маски и защитни екипировки.

Прочетете още