История на Коледната елха

История на Коледната елха
Снимка: Suzie Tremmel
4 Декември 2017

Едва ли има човек, който да не обича Коледната елха. Ще ви разкажем откъде идва традицията по Коледа да се украсяват дръвчета.

Присъствието на Коледната елха е задължителен елемент от празнуването на Коледните и Новогодишни празници. Обичаят, свързан с украсяването на елхата, възниква в Древен Египет. Вместо елха там са украсявале палми. По-късно германските племена украсяват вечнозелени клонки, за да отпразнуват светлината около най-късия ден на годината – 21 декември.

До 1597 г. хората са украсявали само клонки от ели, елхи, борове. А след 1597 г. започнали да използват цели дървета. Те символизират вечен живот и здраве. Също така елхата се свързва с вярата във вечната сила на природата.

Снимка: Luca Volpi

На върха обикновено слагаме звезда. Тя символизира пътеводната звезда, която е показала пътя на тримата мъдреци при раждането на Исус Христос.

Римляните пък украсяват дръвчета със свещи и дребни предмети по враме на тържествата в чест на бог Сатурн.

Аранжирането на дома с вечнозелени клонки е древен езически обичай и по нашите земи. Чрез украсяването на къщата с клонки и накичването им с различни предмети се чества зимното слънцестоене.

ХIХ е революционен – започват да се произвеждат различните видове гирлянди, стъклени топки, оставят се подаръци под елхата.

През 1882 г. американците патентоват електрическите лампички и елхата придобива съвсем друг вид.

Снимка: sese_87

В България обичаят за украсяване на елха по време на Коледа е пренесен от Русия.

Официално първото украсено дръвче се появява веднага след Освобождението през 1878 г. То се намира в Пловдив, който тогава е столица на Източна Румелия.

През 1879 г. Батемберг поставя украсено коледно дръвче в двореца си, а самият той се преобразява в Дядо Коледа. Първата официална градска елха в София е поставена през 1882 г. България има нов управник – Фердинанд. След Първата световна война в Борисовата градина специално се отглеждат елхички и борчета, които след това се продават за празника.

Поверието гласи, че всяка Коледа се купува нова играчка. Така коледната елха се превръща в част от историята на семейството.

Снимка: Cristiana Bardeanu

Прочетете още