Как да противодействаме на Есенната депресия

Как да противодействаме на Есенната депресия
28 Септември 2022

Обзема ли ви чувство на меланхолия, когато навън всичко е мрачно и сиво? С настъпването на есента денят става все по-кратък и често вали, което наминуемо ни се отразява. Това е сезонната депресия. Тя е свързана с дефицит на естествена слънчева светлина, което води до намалени нива на хормоните на щастието - серотонин и ендорфин.

По-малкото естествена светлина през есента води и до повишение на хормона мелатонин, който е отговорен за съня, телесната температура и чувството за глад, с което се обяснява и повишения апетит през есента. В кожата ни пък се синтезира по-малко количество витамин D, което ни прави особено чувствителни и изнервени.

Есенният синдром би могъл да се прояви по различен начин у всеки: от леко чувство на обезсърчаване, та чак до пълно нежелание за каквото и да било. Предлагаме ви няколко съвета, които ще ви помогнат в борбата с депресията или... просто с лошото настроение:

1. Планирайте още отсега зимната или пролетната си почивка. Изберете къде искате да отидете, потърсете повече информация за възможностите и какво ще намерите на място.

2. Устройте си уикенд извън дома или интересна кратка екскурзия.

3. На много хора помага и шопинга – особено за жените ходенето по магазините често връща усмивката. Пазаруването ще повиши настроението ви и ще предизвика усещане за радост.

4. Променете нещо в себе си – в прическата, в облеклото, сменете парфюма. И това ще ви позареди с позитивна енергия.

5. Погрижете се за доброто осветление в помещението, в което работите. Ярката светлина ще спомогне за доброто ви настроение и ще стимулира работоспособността.

6. Заемете се с нещо ново - танци, аеробика, плуване или каквото ви се иска. Спортът ще помогне за добрата ви форма и ще помогне на тялото да бъде в добра кондиция през зимните месеци.

7. Срещайте са по-често с приятели, излизайте на разходка, веселете се. Изобщо... избягвайте самотните вечери.

8. Поглезете тялото си с вана с ароматни масла и соли.

9. Доставете си удоволствие и с вкусна храна, но много внимателно. Не си струва да се нахвърляте лакомо върху сладки неща, както често се случва при депресия или лошо настроение. Купете си например различни плодове и си направете плодова салата.

10. Носете дрехи в ярки и жизнерадостни цветове. Те ще ви помогнат в борбата с депресията. Тъмните цветове създават мрачно и потискащо настроение, а ярките зареждат с енергия.

Прочетете още