От какво се нуждае тялото ни при стрес?

От какво се нуждае тялото ни при стрес?
12 Август 2019

Стресът е една от основните причини за появата на тревожност, лошо настроение, депресия. Според изследванията храненето е основен фактор, влияещ върху появата, тежестта и продължителността на депресията. Хората с тревожност или депресия често имат дефицит на редица основни витамини и минерали, необходими за оптимална мозъчна функция. Желязо, цинк, фолиева киселина са сред важните хранителни елементи, които могат да ни помогнат да бъдем добре и да не дадем шанс на лошото настроение.

Омега-3

Нови изследвания показват и, че Омега-3 мастните киселини също могат да спомогнат намалянето на тревожността. Храни, богати на омега-3 са риба, морски дарове, ленено семе, семена от чиа, бобови растения, горски плодове и други.

Пълнозърнести храни

Пълнозърнестите храни са богат източник на витамини В-комплекс (особено на анти-стрес пантотеновата киселина, известна още като витамин В5). Те също така съдържат редица минерали (като успокояващите магнезий, калий и калций), протеини и фибри.

Витамин D

Колко често се излагате на пряка слънчева светлина? Това помага за синтеза на важния витамин D, който е ключов, що се отнася до нашето психично здраве, депресия и тревожност. Дефицитът на витамина се свързва с лошото настроение. Освен под формата на хранителна добавка, може да си го набавите и консумирайки гъби, по-мазни риби, млечни продукти, яйца.

Банани

Бананите са пълни с калий – минерал, който помага за намаляване на напрежението. Те действат и успокояващо за ума, тъй като са богати на триптофан – аминокиселина, повишаваща образуването на серотонин  и мелатонин (хормона на съня).

Кисело и прясно мялко

Високото съдържание на калций и витамин B в прясното и киселото мляко ги прави подходяща храна в напрегнати и стресови моменти. Те помагат за изграждането на костите и са от съществено значение за здравето на нервите.

Прочетете още