Почина астрофизикът Стивън Хокинг

Почина астрофизикът Стивън Хокинг
Снимка: Lwp Kommunikáció
14 Март 2018

Британският астрофизик Стивън Хокинг почина днес на 76-годишна възраст.

Стивън Хокинг ще остане в историята с новите си открития и идеи за Вселената и нейното зараждане. Книгата му "Кратка история на времето" му спечелва международна известност.

Той е роден на 8 януари 1942 година в Оксфорд, Англия. През 1959 г. е приет в Оксфордския университет, където не е възможно да учи математика (както той искал), затова записва физика, въпреки желанието на баща му да учи медицина. През 1963 г., докато учи магистратура в Кеймбридж, Хокинг бива диагностициран с амиотрофична латерална склероза. През март 1966 получава своята докторска степен по приложна математика и теоретична физика. Той е един от най-младите членове на Английското Кралско общество, Командор на ордена на Британската империя и на други британски кралски отличия и награди за научноизследователска дейност. Въпреки тежкото си заболяване Хокинг не спира активната си научноизследователска дейност.

Той е автор на книги и статии за новите открития и идеи за Вселената и нейното зараждане, включително и на популярната „Кратка история на времето“ (A Brief History of Time, 1988), която му спечелва международна известност.

Хокинг е единственият герой в "Стар Трек: Следващото поколение", който играе сам себе си. Има и епизодични участия в сериалите "Космо и Уанда“, "Теория за Големия взрив“, "Дилбърт“, "Футурама“.

Неговите проучвания върху черните дупки и Теорията на относителността дадоха нови хоризонти на научната мисъл.

Стивън Хокинг спечели не само уважението на научните среди с постиженията си във физиката, но и любовта на милиони хора извън университетите със своята загриженост за бъдещето на света.

Прочетете още