"Rock the Operа" ще разтърси НДК на 19 декември

5 Декември 2018

На 19 декември, добилото световна известност шоу Rock the Operа ще зарадва българките фенове за първи път. Зала 1 на НДК ще се разтърси от класически рок хитове в изпълнение на симфоничен оркестър и музиканти от Пражката филхармония. 

По неповторим начин ще прозвучат легендарни парчета като "Shine On You Crazy Diamond" на Pink Floyd, "We Are The Champions" на Queen, "Smoke On The Water" на Deep Purple и "With or Without You" на U2. За това ще се погрижи диригентът Фридман Рийле, който ще ръководи в София Симфоничния рок оркестър и солисти от Пражката филхармония.

Идеята за този проект се появила у Рийле, когато решил творчески да съчетае двата жанра – рокът и класическата музика. Така през 2001 се ражда "Rock the Opera" - шоу, чието име съдържа виц и закачка, "да разтърсим операта". Първите експерименти на младия диригент го довеждат в България, където през 1999, насърчен от приятели музиканти, записва експериментално симфонична версия на "Highway Star" – емблематична песен от репертоара на Deep Purple.

Следват нови записи и концертни изпълнения на класически рок парчета, като още в началото Рийле получава подкрепа от Иън Гилън, с когото имат единадесет съвместни сценични изяви. С огромен успех шоуто преминава през Виенската опера, Концертгебау в Амстердам и Античния амфитеатър в Атина. Срещите с публиката са повече от 50.

В "Rock the Opera" диригентът е останал изцяло верен на мелодията, запазил е звученето на оригиналните хитове, но е добавил изисканост и обем, каквито може да даде само симфоничен оркестър. Въображението на рок феновете е провокирано от самия факт, че пред изпълнителите няма бариера между жанровете. Едно е сигурно – те ще получат истински рок!

За своето шоу в България Фридман Рийле е привлякъл известни имена като Атанас Пенев (Б.Т.Р.), Невена Цонева, Явор Захариев, Борис Солтарииски, Красимира Иванова и Маркета Полицкова. На 19 декември със Симфоничния рок оркестър ще свирят и виртуозите от Ку-Ку бенд Цветан Недялков (соло китари), Георги Милчев–Годжи (бас китара) и Венелин Венков (барабани).

Билетите се разпространяват в мрежата на Eventim.

Можете да участвате в играта на Радио 1 Рок тук и да спечелите два билета за концерта!

Прочетете още