8 юни - Световен ден на океана

8 юни - Световен ден на океана
8 Юни 2019

Денят 8 юни е определен за Световен ден на океана по инициатива на участниците в Конференцията на ООН по проблемите на Земята през 1992 г. в Рио де Жанейро, Бразилия. Официалното отбелязване на Световния Ден на Океана обаче започва през 2009 година.

Световният ден на океана насочва вниманието на хората по света към състоянието и проблемите на Световния океан – така наричаме съвкупността от всички океани и морета на Земята. 

Световният океан заема 71% от площа на Земята, като средната му дълбочина е 3790 m, а максималната дълбочина е 10 923 m – в Марианската падина. Океанът е люлката на живота на планетата и в него живеят около 230 000 познати животински видове, но учените смятат, че техният брой може да е 10 пъти по-голям. Той има огромно значение за живота на Земята, като осигурява половината от кислорода в атмосферата, поглъща част от въглеродния диоксид, влияе върху климата на планетата и съдържа огромно количество минерални и биологични ресурси. Световният океан е важен източник на ресурси за все по-нарастващото население на планетата, но в същото време е все по-засегнат от човешката дейност. Основните замърсители са нефтът и нефтопродуктите, които нерядко попадат в океана в резултат на взривяване на нефтени платформи и корабокрушение на танкери. Освен това ежегодно до 20 милиона барела черно злато се изхвърлят в него в резултат на миенето на трюмовете на танкерите. Значителна вреда на световния океан нанасят също отпадъчните води и битовите отпадъци.

Прочетете още