Великобритания пусна монета с лика на Стивън Хокинг

Великобритания пусна монета с лика на Стивън Хокинг
13 Март 2019

Кралският монетен двор на Великобритания пусна монета в памет на знаменития британски астрофизик Стивън Хокинг.

Хокинг почина през март 2018 г. на 76-годишна възраст. В продължение на десетилетия той беше най-известния съвременен физик и популяризатор на науката, въпреки че от 22-годишна възраст се бореше с неизлечима болест - амиотрофична латерална склероза.

Хокинг е третият британец в историята, чийто лик е изобразен на монета само година след кончината му. Първите двама са Уинстън Чърчил и Кралицата-майка Елизабет Боуз-Лайън.

Стивън Хокинг спечели не само уважението на научните среди с постиженията си във физиката, но и любовта на милиони хора извън университетите със своята загриженост за бъдещето на света. Неговите проучвания върху черните дупки и Теорията на относителността дадоха нови хоризонти на научната мисъл.

На монетата с номинална стойност 50 пенса е поставено и изображение на черна дупка, самата монета е изпълнена в четири варианта – обичайната за колекционерите, от сребро (5500 бройки по 55 паунда), сребро с висока чистота (2500 бройки по 95 паунда) и златни (400 бройки по 795 паунда). Монетите от скъпоценни метали вече са продадени чрез сайта на монетния двор.

Прочетете още