145 години от избухването на Априлското въстание

145 години от избухването на Априлското въстание
20 Април 2021

На 20 април 1876 година по стар стил (2 май по нов стил) една пукнала пушка в Копривщица поставя началото на Априлското въстание. Една паметна дата в българската история, от която днес се навършват 145 години.

С действията си, с цялата енергия и патос, която влагат в подготовката на това въстание, личности като Георги Бенковски, Тодор Каблешков, Бачо Киро, Тодор Измирлиев, Христо Ботев, Панайот Волов и много други, ни показват, че когато човек вярва силно в нещо, той е способен да го постигне. На днешния ден, преди 145 години, един народ се вдига срещу цяла империя в името на едно – свободата! Макар действията им да не водят пряко до нея, те остават един от най-ярките примери за себеотрицанието и храбростта, на която е способен българина в името на по-висше благо.

По време на Априлското въстание загиват над 30 хиляди души, но животът им има огромно значение за родината ни. Светът обръща внимание на тяхната саможертва и отдава своето уважение към България. Едни от най-великите хора в тази епоха, като Чарлз Дарвин, Уилям Гладстон, Джузепе Гарибалди, Виктор Юго, Лев Толстой, Оскар Уайлд, Достоевски и други изразят защитата си за българската кауза. Тази световна реакция дава повод на Русия да се активизира за решаването на Източния въпрос и на 12 април 1877 г. тя обявява война на турската империя. Това спомага за слагането на край на робството в България и на 3 март 1878 г. се подписва Санстефанският мирен договор.

Поклон пред паметта на всички, дали живота си за свободата на България. На днешния ден, нека си спомним за тях и се замислим какво можем ние да дадем на тази държава, за да не бъде тяхната саможертва напразна.

Да помним и да пазим свободата си и България!

Прочетете още