
Hикoй дpyг xpaнитeлeн пpoдyкт нe cъздaвa тoлкoвa cилнo лятнo yceщaнe, кoлкoтo coчнaтa и apoмaтнa диня, а днешният 3 август е обявен за Световен ден на обичания плод. Вижте интересни факти за динята, които ни казват колко е полезна.
Динята помага за поддържане на водния баланс, полезна е за сърцето и тонуса на кожата, споделят експерти пред marthastewart.com .
Диетологът и автор на готварски книги Мика Сива казва, че динята е чудесна за борба с дехидратацията, един от големите проблеми на летните месеци. Дините са около 92% вода, което ги прави чудесен източник на течности.
Диетологът и учител по кулинарни изкуства Сюзън Грийли добавя, че освен значителна доза вода, динята съдържа и важни минерали като калий, фосфор и магнезий. А водата, съдържаща се в динята, дава усещане за ситост и може да се превърне в тайно оръжие за отслабване и контрол на теглото.
„За тези, които търсят по-интересни, освежаващи варианти за утоляване на жаждата, без да добавят много калории, динята и сокът от диня са чудесен избор“, казва Грийли.
Една чаша нарязана на кубчета диня съдържа около 46 калории. Сива добавя, че в сравнение с други плодове, динята е храна с по-ниско съдържание на калории, която благодарение на високото си съдържание на вода ще ви помогне да се чувствате сити.
Тя каза още, че динята е богата на витамини А и С, антиоксиданти, които играят важна роля за здравето на кожата и имунитета. Те също така са разтворими, което насърчава здравето на кожата и подпомага храносмилането, което се подкрепя от проучване за ефекта на витамините върху здравето на кожата.
Въпреки че съдържанието на фибри в динята е сравнително ниско - около 0,4 грама на 2/3 чаша - другите ѝ хранителни вещества я правят ценен източник на хранителни вещества. „Сокът от диня е добър източник на съединения като аргинин, цитрулин и ликопен, които имат кардиопротективни свойства“, казва Грийли, цитирайки проучването.
Специализирано проучване е доказало, че аминокиселината L-цитрулин, която се съдържа предимно в динята, подобрява спортните постижения. Най-високата концентрация е в бялата кора, казва Грийли. В тялото цитрулинът се метаболизира в есенциалната аминокиселина аргинин. Той е от решаващо значение за синтеза на азотен оксид, молекула, която регулира съдовия тонус.
Динята съдържа и ликопен, мощен антиоксидант. Други източници на този естествен червен пигмент включват домати, розов и червен грейпфрут и гуава. Но динята съдържа около 40 процента повече от този фитохимикал, отколкото червените домати.
„Ликопенът може да подобри нивата на липидите и кръвното налягане и може да предпази от някои видове рак“, казва Грийли.