5 интересни факта за това как ни влияе музиката

5 интересни факта за това как ни влияе музиката
16 Април 2018

От дълбока древност хората имат нужда от музиката. Тя управлява емоциите и настроението, а често влияе и на начина ни на мислене. Ако и вие сте от хората, които не могат без музика, замислете се, че звукът може да влияе изключително силно на мозъка ни. Музиката – вдъхновение за много хора, начин на живот, подкрепа в тежки ситуации. Какво не знаем за музиката? Как ни влияе и в какво се крие нейната магия?

1. Усещането на изтръпване по кожата, което получаваме, когато слушаме приятна музика, е причинено от отделяното на допамин от мозъка, най-често в момента на кулминацията на песента.

Отделянето на допамин от мозъка е свързано с мотивацията, приятните емоции и силното желание да направим нещо (обикновено хубаво). Музиката винаги е била важна за хората. Причината е, че хубавата музика въздейства на дълбоко емоционално ниво: помага ни да се справим с душевни терзания, физически травми и да открием себе си.

2. Музиката е за мозъка, както храната за тялото…

Както казахме, допаминът се освобождава от мозъка. Той е отговорен за това да чувстваме еуфория, която се свързва със зависимостите, секса, дори яденето. Следователно, нашият мозък има нужда от музика, както тялото ни се нуждае от храната, за да съществува. За да се разтовари и да се справи с натрупаните емоции.

3. Ако слушате музика, докато тренирате, ще подобрите своето представяне. Слушането на музика по време на тренировка помага за по-доброто ни представяне.

Докато слушаме музика, нашето съзнание е отклонено от факта, че физическите упражнения му причиняват дискомфорт и изискват усилие. С помощта на музиката възприятието за усилието ни се намалява. Ако слушате музика, докато тренирате, то със сигурност настроението ви ще се подобри и няма да усетите кога е свършила тренировката ви.

4. Сърдечният ни ритъм се нагажда спрямо този на музиката, която слушаме…

Случвало ли ви се е да чуете любимата песен по радиото или в заведение и пулсът ви да се ускори, както и да усетите тръпки по тялото… Да, има си обяснение и за това. Доказано е, че музиката може да променя сърдечния ни ритъм, кръвното налягане и дишането. Научно изследване потвърждава, че сърдечно-съдовата система улавя звука и го интерпретира по свой си начин, като така влияе на физическите ни показатели.

5. Музиката – изписвана на пациенти, страдащи от паркинсон или след инфаркт

Терапията с музика е позната от векове. Музиката насочва мрежата от неврони към организирано движение. Тази част от мозъка, която е отговорна за обработването на движенията, е свързана и с речта. По тази причина музиката е добро решение за хора, които имат затруднения с моториката или с речта.

С други думи, музиката е универсалното лекарство за почти всичко: душевни терзания, физически затруднения, самота, справяне с нова среда и други. Ако всеки ден слушаме поне по една хубава песен, то със сигурност денят ни ще е по-усмихнат и по-успешен.

Прочетете още