80 години от рождението на John Lennon

80 години от рождението на John Lennon
9 Октомври 2020

Джон Ленън е роден на 9 октомври 1940 г. в Ливърпул в семейството на Джулия и Алфред Ленън и днес се навършват точно 80 години от рождението му.

Когато Джон е 4-годишен, родителите му се развеждат. Майка му се чувства неспособна да се грижи за него и го поверява на леля му Мими. Детството му е трудно заради отсъствието на родителите му, а строгите правила на леля му, развиват бунтовническия му характер. В училище предпочита да рисува карикатури и да скицира, а в тинейджърските години се появява и страстта му към музиката. Моли леля си за китара, но тя отказва да харчи парите си за "глупости". През 1956 г, когато е 16-годишен, Джон Ленън възстановява контакта с майка си и тя му купува китара.

За началото на The Beatles може да се счита датата 6 юли 1957 г., когато Джон се запознава с Пол Маккартни. През 1958 г. Ленън пише първата си песен - "Hello Little Girl", която впоследствие записва с групата и е издадена в албума "Anthology 1". Няколко години ливърпулската четворка свири в родния им град и в Хамбург, докато Бийтълманията обхваща цяла Англия и Европа, след като през 1963 г. излизат синглите "Love Me Do" и "Please Please Me". През следващата година The Beatles покоряват и САЩ, а Кралица Елизабет Втора дава на всички членове на групата Most Excellent Order of the British Empire - медали за приходите от продажбата на техните записи.

През 1966 г. Ленън се среща с авангардната американска художничка Йоко Оно, която оказва силно влияние върху по-нататъшното му творческо развитие. Ленън и Оно сключват брак на следващата година, а през 1970 г., след излизането на албума "Let It Be" The Beatles се разпадат, заради творчески различия и музикантите се впускат в солови проекти. Групата е призната за една от най-влиятелните в историята на музиката. По време на съществуването си издават общо 12 албума, 13 миниалбума и 22 сингъла, продажбите от които са в размер на 1.3 млрд. копия. През 2004 г. Rolling Stone Magazine поставя ливърпулската четворка на първо място в списъка си на 100-те най-велики изпълнители на всички времена. 

Името на Джон Ленън не се свързва само с музиката на The Beatles. Той се издига като соло изпълнител, писател, актьор и политически активист, превръщайки се в една от най-влиятелните и популярни личности в поп културата на XX век.

На 8 декември1980 година Джон Ленън е прострелян с 5 изстрела. Нападателят е Мар Дейвид Чапман - вманиачен почитател, който остава на местопрестъплението, за да дочака полицията. След като прострелва музиканта, той започва да чете "Спасителят в ръжта" на Селинджър. Ленън умира по-късно в болницата, а Марк Чапман получава доживотна присъда.

Прочетете още