Axl Rose на 57! Любопитни факти от живота на легендарния глас на Guns N' Roses

Axl Rose на 57! Любопитни факти от живота на легендарния глас на Guns N' Roses
6 Февруари 2019

Честит рожден ден на "лошото момче" на рока, Аксел Роуз! Уилям Брус Роуз-младши се ражда на 6 февруари 1962 г. в Лафайет, Индиана (САЩ) и днес става на 57 години.

В началото на 80-те години той напуска родната Индиана и се премества в Лос Анджелис, където решава да прави музикална кариера. След кратки опити с няколко музикални групи Аксел и неговият приятел Изи Страдлин създават групата Guns N’ Roses. В нея са още Слаш (соло китара), Дъф Маккагън (басист) и барабанистът Стивън Адлър. Guns N`Roses бързо се превръща в една от най-известните банди в края на 80-те и началото на 90-те години на XX век, а самият Аксел – един от легендарните гласове в рока и една от най-противоречиви фигури в историята на музиката. Освен с впечатляващите си изпълнения, той е колоритна личност и извън сцената.

Първият студиен албум на Guns N' Roses - "Appetite For Destruction", излиза през 1987 г. и скоро става номер едно в световните музикални класации с повече от 25 милиона продажби. През 1988, Guns N' Roses стават една от най-популярните хард-рок групи благодарение на песни като "Welcome to the Jungle", "Paradise City" и "Sweet Child O' Mine".

През 1991 г. бандата издава двойния албум "Use Your Illusion I" и "Use Your Illusion II". Те имат огромен успех и групата се отправя на легендарното им турне "Use Your Illusion". То продължава година и половина и е съпътствано от множество проблеми заради изменчивото поведение на Аксел. Той често прекалява с алкохола преди концерти, закъснява за изпълненията или умишлено задържа групата, като кара феновете да чакат часове преди да излезе на сцената. Имиджът на Guns N’ Roses е под въпрос.

Скоро след излизането на големите албуми "Use Your Illusion I" и "Use Your Illusion II", проблемите на бандата се задълбочават. Старият приятел на Аксел – Изи Страдлин, напуска и по-късно посочва като една от причините затова сложната обстановка на работа в бандата, свързана с постоянното закъсняване или отсъствие на фронтмена. След изтощителното световно турне музикантите почти не си говорят или общуват чрез адвокатите си. Разногласията им са относно бъдещето и посоката на групата. През 1996 г. групата започва да записва нов албум, който остава неиздаден, защото Слаш напуска след бурен скандал с Аксел и идва моментът, в който всичко се разпада.

По отношение на връзките си Аксел е също толкова неуспешен в опазването им, колкото и в опазването на култовата банда. С няколко от жените, с които е по-дълготрайно обвързан, той се опитва да стигне до брак, но успява единствено с Ерин Евърли. Именно за нея той пише голямото "Sweet Child O` Mine". Бракът им обаче издържа едва месец. По-късно те се събират за кратко, Ерин забременява, но впоследствие губи бебето. Това оказва сериозен ефект върху Аксел, който по това време вече се надява да установи семейство.

Друга известна негова любов е топ моделът Стефани Сиймор, която участва в клиповете към "Don`t Cry" и "November Rain".

Дългоочакваното завръщане на Guns се осъществи в средата на 2016-та. Най-накрая Слаш и Аксел се помириха и възродиха групата с турнето "Not In This Lifetime", което премина изключително успешно като се превърна в истинска машина за пари, генерирайки десетки милиони приходи. Медиите обявиха именно това него за най-популярното и печелившо глобално турне на 2017. Обиколката продължи близо три години и се превърна в едно от петте най-големи турнета в музикалната история с продажби за над 500 милиона долара.

Вижте любопитни факти от живота на легендарния глас на Guns N' Roses:

► Баща му Уилям Роуз напуска семейството, когато Аксел е едва на две години и майка му се омъжва за втори път. След брака ѝ Аксел приема името на втория си баща и става Уилиям Бейли.

► Като дете Аксел пее в хор и свири на пиано

► Като тийнейджър сформира първата си група, наречена Axl. Малко по-късно приема това име и за собствено.

► След издаването на албума "G N' R Lies" през 1988 г. Аксел е обвинен в расизъм и хомофобия заради текста на песента "One in a Million".

► През юли 1991, по време на концерт в Сейнт Луис, Аксел Роуз слиза от сцената и отнема камера на зрител. Заради скандала концертът е прекратен, а групата напуска сцената и предизвиква размирици в публиката. Заради случая малко по-късно Аксел е арестуван, но бързо е освободен.

► Интересен факт е, че по време на изпълнението им на "November Rain" на 30 ноември, 1992 в Богота, Колумбия, над града започва да вали дъжд, който спира точно с края на песента.

► Онлайн класация, направена в края на 2010 г., провъзгласи Аксел Роуз за гърло на всички времена. Допитването е направено от музикалния сайт MusicRadar. Аксел изпреварва титани в рока като Фреди Меркюри и Рони Джеймс Дио. Той пребори и Джон Ленън, Брус Дикинсън, Том Йорк, Кърт Кобейн, Мат Белами и Пол Маккартни.

Прочетете още