Честит рожден ден, Mariah Carey

Честит рожден ден, Mariah Carey
27 Март 2019

Американската певица, композитор и продуцент, Марая Кери е родена през 1970 година в Хънтингтън (щата Ню Йорк) и днес тя празнува своя 49-и рожден ден. Нейни родители са оперната певица Патриша Хики и вокалния педагог Алфред Рой Кери.

Ето как започва всичко! Марая пее пред публика от 6-годишна възраст. Когато е на 18, през 1988 година се запознава с директора на Columbia Records – Томи Мотола. Представя му свой демо запис, той е впечатлен и така стартира кариерата на певицата. Дебютният ѝ албум от 1990 година - „Mariah Carey” стига до номер едно в класацията Billboard 200 и се задържа на тази позиция цели 11 седмици. През 1991 г. Кери печели първите си две статуетки Grammy – за най-добър нов изпълнител и за най-добра поп изпълнителка за дебютния ѝ сингъл „Vision of Love”.

През 1993 г. сключва брак с Томи Мотола. Следват множество успехи. Пет години по-късно двамата се развеждат и Марая решава сама да поеме контролa върху творчеството си. През 2002 г. тя подписва договор с друга музикална компания и през 2005 г. отново е на върховете. През 2008 г. певицата се омъжи за рапъра и тв водещ Ник Кенън. Двамата имат близнаци – Монро и Марокан. През 2016 година последва раздяла.

Марая Кери е сред на успешните изпълнителки на всички времена с повече от 200 милиона продадени албума и 18 #1 Billboard хита - повече от всеки друг солов изпълнител в музикалната история и почти всички написани от нея или в съавторство с други творци. Печели 5 награди Grammy, 21 отличия на Американските музикални награди, носител е на наградата на Billboard „Артист на десетилетието“, отличена е и с наградата „Най-успешна изпълнителка на хилядолетието“ по веме на Световните музикални награди през 2000 година. През 2012 г. бе класирана на второ място в списъка на „100-те най-велики жени в музиката” на телевизионния канал VH1. И това са само част от отличията в кариерата й до момента. Изключителният й вокален диапазон от 5 октави, композиторски и продуцентски талант, я превръщат в една от музикалните икони на световната сцена.

Прочетете още