Честит рожден ден на Daniel Craig – любопитни факти за актьора

Честит рожден ден на Daniel Craig – любопитни факти за актьора
2 Март 2021

Великолепният актьор Даниел Крейг е роден на 2 март 1968 г. и днес става на 53! Макар, че е най-известен с ролята на британския агент Джеймс Бонд, след 2005 г. той участва в още няколко велики филма. Даниел не е от хората, за които често можете да прочетете нещо в клюкарските списания, но все пак има доста интересни факти за него, които вие може би не знаете. Затова решихме да отпразнуваме рождения му ден, като хвърлим един поглед към някои любопитни подробности за г-н Крейг.

► Това, което привлича вниманието на индустрията към актьора е участието му в британския телевизионен филм „Love Is the Devil: Study for a Portrait of Francis Bacon“ (1998), в „The Trench“ (1999) и „Some Voices“ (2000) . В резултат, той печели роли в по-големи продукции като „Лара Крофт: Томб Райдър“ (2001), „Път към отмъщение“ (2002), „Лейър Кейк“ (2004) и историческата драма на Стивън Спилбърг „Мюнхен“ (2005). През 2011 г. пък играе в адаптацията на трилъра „Мъжете, които мразеха жените“.

► Даниел Крейг е шестият актьор, изпълнявал ролята на Джеймс Бонд. Той поема образа след Пиърс Броснън през 2005 г. и ролята още е негова.

► Макар че първоначално изборът, той да е новият 007, е приет със скептицизъм, дебютът му жъне истински успех и му донася номинация за награда БАФТА, като „Казино роял“ става един от най-печелившите филми от поредицата. „Спектър на утехата“ пък идва две години по-късно.

► Третият Бонд филм на Крейг, „Координати: Скайфол“, излиза по кината през 2012 г. и към момента е най-печелившата лента от всички 24 филма, най-комерсиално успешеният във Великобритания до 2015 г. и 15-ият най-печеливш филм на всички времена. Следват првъплъщенията му в „Спектър“ и юбилейния 25-ти филм „Смъртта може да почака“, който очакваме с нетърпение още от миналата година.

► Висок е 178 см и всъщност е най-ниският актьор, изпълнявал ролята на британския супершпионин.

► Любимият му 007 е Шон Конъри, а „От Русия с любов“ е любимият му Бонд филм.

► Макар че използва оръжия в много от филмите си, Даниел Крейг в действителност се страхува от тях.

► В личен план, той е женен за актрисата Рейчъл Уайз. Двамата са дългогодишни приятели, работили заедно във филма „Къщата на сенките“. Започват да се срещат през декември 2010 г. и се женят през юни 2011 г., на интимна церемония в Ню Йорк, с четирима гости, включително 18-годишната дъщеря на Крейг от предишния му брак с актрисата Фиона Лоудон и 5-годишния син на Уайз от нейната връзка с режисьора Дарън Аронофски. През 2018-а холивудската двойка посрещна първото си общо дете.

Прочетете още