Честит рожден ден на гласа на Metallica James Hetfield!

Честит рожден ден на гласа на Metallica James Hetfield!
3 Август 2020

На 3 август рожден ден празнува фронтменът на Metallica Джеймс Хетфийлд. Той е роден през 1963г. в Лос Анджелис, САЩ в семейство на баща шофьор на камион и майка оперна певица и днес Бог Хетфийлд става на 57.

На 28 октомври 1981 г. Джеймс и барабанистът Ларс Улрих основат превърналата се в легендарна траш/хеви метъл група - Metallica. След две години присъствие на ъндърграунд сцената и няколко демо записа, през 1983-та година музикантите издават първия си студиен албум "Kill 'Em All". Така започва всичко за великаните, които жънат огромни успехи, вече близо 40 години. Точно Metallica е сочена като бандата с голям принос за зараждането траш метъла.

В момента групата включва Джеймс Хетфийлд (вокали, китари), Кърк Хамет (соло китара), Ларс Улрих (барабани) и Робърт Трухильо (бас китара) и заема 7-мо място като най-продаваната банда в историята на САЩ. В световен мащаб са продали около 110 милиона сертифицирани копия от своите албуми, а предполагаемите продажби възлизат на около 140 милиона копия. Поради това, а и поради грандиозните турнета продължаващи с години, Бог Хетфийлд и неговите метъл-крале към днешна дата са и едни от най-богатите творци на музика по принцип. Бандата държи и един друг рекорд. За първи път в историята на САЩ една и съща група оглавява класациите по продажби на свои 5 поредни албума. Този рекорд става факт през есента на 2008 година, когато излиза деветият им студиен албум "Death Magnetic". Интересно е да се отбележи, че след исторически концерт в Антарктида Metallica влизат в Книгата на рекордите на Гинес като първата и единствена група, която е масово слушана в една и съща година на всичките седем континента.

Ето малко любопитни факти за един от емблематичните метъл вокали на съвремената музика - Джеймс Хетфийлд:

► От малък се увлича от музиката, като първият му инструмент е пиано. Джеймс дори ходи на уроци, но те не продължават дълго.

► По-късно брат му Дейвид го запалва по барабаните, преди в крайна сметка да избере китарата за свой инструмент.

► Когато е на 16 майка му умира от рак, без да се лекува изобщо. Причината е силната религиозност в семейството, според която не трябва да се употребяват никакви лекарства.

► Първата му рок група се нарича Obsession.

► През 1992 година по време на концерт от турне, Хетфийлд попада сред пламъците на неправилно поставен пироефект на сцената, което довежда до сериозни изгаряния от втора степен по лявата му ръка. За известно време дори турнето продължава без него.

► През 1997 година се жени за своята дългогодишна приятелка Франческа, с която имат 3 деца - Кали, Кастор и Марсела Франческа.

Честит рожден ден, Джеймс! Благодарим за музиката.

Прочетете още